eagri.cz (Mze)
Makroekonomika  |  13.06.2023 13:12:00

Ceny potravin se stabilizují a pomáhají snižovat celkovou inflaci

Meziroční růst spotřebitelských cen klesá již několikátý měsíc za sebou. Platí to i u potravin, zatímco v lednu bylo meziroční zdražení potravin téměř 25 %, v květnu se snížilo na 14,5 %. Na celkové inflaci se ještě na začátku roku potraviny podílely 4,4 %, v květnu to už bylo 2,7 %. To jsou důležitá data, která dnes na třetím jednání mezirezortní pracovní skupiny k cenám potravin představili zástupci Českého statistického úřadu.

Potraviny již několik týdnů táhnou inflaci dolů, což je pozitivní trend. Zadání pana premiéra pro meziresortní pracovní skupinu bylo udělat něco s inflací cen potravin. To se podařilo. Naším úsilím je zajistit, aby spotřebitelé nakupovali za přijatelné ceny.Trend se podařilo nastolit, ale nemile mě překvapilo zastavení meziměsíčního poklesu cen některých potravin, dokonce některé oproti dubnu zdražily.Proto musíme neustále vyvíjet tlak na všechny články výroby potravin. Bohužel se potvrzuje, že to je běh na dlouhou trať,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

U některých potravin došlo k zastavení meziměsíčního poklesu cen, některé dokonce oproti dubnu zdražily. Jde především o pečivo, maso, některé mléčné výrobky nebo zeleninu. A to přesto, že ceny vstupů klesají – ať už jde o energie, pohonné hmoty nebo ceny zemědělských komodit.

„V těchto dnech například začíná sklizeň raných brambor. Dlouhodobě poukazuji na velmi vysokou obchodní přirážku obchodníků u brambor a čísla mi dávají za pravdu. Loni v červnu zemědělci dostávali za každý kilogram brambor v průměru 4,92 koruny. Cena v obchodě ale byla průměrně 17,92 koruny, tedy přirážka 13 korun na každém kile. Obchodníci opakovaně říkají, že s nástupem sezónní lokální zeleniny cena klesne. Dostupná data ale ukazují přesně opačnou situaci, a to, že přestože se cena zemědělců mění jen v řádu haléřů, cena na pultech roste i o několik korun,“ uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Na dnešním jednání zástupci České obchodní inspekce a Státní zemědělské a potravinářské inspekce informovali o výsledcích pokračujících kontrol dodržování pravidel v maloobchodní síti. Jejich výsledky nadále ukazují velké množství pochybení při prodeji potravin, účtování cen či správného výpočtu slev. Všechny případy budou došetřeny v rámci správního řízení, včetně případného udělení pokut. Kontroly obou inspekcí budou pokračovat. Prověřovat se budou také všechny podněty od spotřebitelů, kterých od začátku roku přišlo už 205.

To, že se trh uzdravuje, ukazuje i stabilizace a celkový postupný pokles cen potravin. Cílem mezirezortní pracovní skupiny bylo zkrotit strmý růst cen potravin, což se podařilo. Za stabilizací situace samozřejmě nestojí pouze setrvalý tlak kontrol – ten je jedním dílem mozaiky: nutnou podmínkou byl pokles cen energií a dalších vstupů, jako jsou ceny zemědělských komodit, tedy například obilí či olejnin.

Bez našeho dohledu, ani pozornosti médií a spotřebitelů, by obchodníci neměli důvod koncové ceny potravin snižovat.Proto děkuji všem, zvláště spotřebitelům, kteří se každý den zajímají nejen o cenu, ale i kvalitu potravin, které nakupují. V našem úsilí ale nesmíme polevit a pokračovat v něm i nadále,“ řekl ministr Nekula.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688