Marek Pokorný (Portu)
Finanční rady  |  13.06.2023 09:47:11

Stačí investovat pouze do S&P 500?

V poslední době se čím dál častěji objevují tvrzení, že investice do   indexu   S&P 500 je to nejlepší, co můžete pro dlouhodobé zhodnocení peněz udělat.   Stačí ale investovat pouze do nich?

Není divu, že investice do S&P 500 je tak populární. Nejslavnější akciový index světa je zároveň jedním z nejstarších a zahrnuje akcie pětiset nejhodnotnějších firem z USA, které představují 80% hodnotu tamního akciového trhu.

Akcie velkých amerických firem za posledních 90 let dosáhly průměrné návratnosti zhruba 10 % ročně, a řadí se tak mezi ty nejvýkonnější. Za posledních 120 let byly americké akcie třetí nejvýnosnější na světě a jsou tak bezpochyby nezbytným prvkem každého dobře diverzifikovaného portfolia.

Minulé výnosy nejsou zárukou budoucích

Ano, graf indexu S&P 500 je až příliš lákavý na to, aby se člověk nezamyslel nad tím, zda investice pouze do něho není vše, co je potřeba. Nelze ale opomenout fakt, že nejen my v Portu, ale i několik předních světových a úspěšných investorů dlouhodobě zdůrazňuje důležitost globálního portfolia. Přesto ale přibližně 80 % všech investorů sází pouze na S&P 500.

Pokud jste mezi nimi a investujete drtivou většinu pouze do amerických akcií, sázíte na to, že americké akcie budou výkonnější než zbytek světa. Ten, kdo to tak dělal v posledních 10 letech je nyní vysmátý, protože index S&P 500 rostl průměrně o 15 % ročně. Proč se ale nyní sázka pouze na americké akcie nemusí vyplatit?

Za posledních 70 let S&P 500 překonal globální akciové portfolio o 1 % ročně. Drtivá většina tohoto výkonu ale byla vytvořena v uplynulé dekádě. Kdybychom ji vynechali, výsledky by byly úplně jiné. Historicky se ukázalo, že žádná země nemá výkonnější akcie navždy, ty výkonné se jednou nadhodnotí a situace se postupně otočí. To znamená, že drahé trhy budou v budoucnu spíše méně výnosnými a levnější budou výnosnější. 

Globální diverzifikace by se neměla podceňovat

Historický vývoj nám ukazuje, že je důležité, aby portfolio bylo diverzifikované napříč všemi třídami aktiv a zeměpisnými oblastmi.

 

Zeleně jsou vyznačeny roky, ve kterých se globálnímu portfoliu podařilo porazit akcie USA a o kolik (%). Fialová značí opak, tedy roky, ve kterých akcie USA byly výkonnější než ty globální. V posledních 10 letech překonaly americké akcie globální akcie osmkrát. Například v letech 2002 až 2007 ale americké akcie naopak zaostávaly.

Studie AQR tvrdí, že je až příliš odvážné si myslet, že se americkým akciím bude tolik dařit i příštích 10 let. Většina investorů totiž americké akcie kupovala kvůli tomu, že zkrátka věřili tomu, že porostou, pouze zhruba 20 % je kupovala na základě nějakého opodstatnění. To znamená, že rostly především díky domněnkám. Žádná země nemá výkonnější akcie navždy a geografická diverzifikace tak přináší velmi mnoho výhod.

V globálním portfoliu je sice více než poloviční zastoupení akcií USA, takže když padá americký trh, padá celé portfolio, ale ne takovým tempem, jako by padal samotný S&P 500. Globální portfolio se navíc dokáže lépe vzpamatovat z velkých propadů, zatímco nediverzifikované může být ještě v mínusu. Další z výhod diverzifikovaného portfolia je také snížení pravděpodobnosti toho, že budete mít v portfoliu příliš mnoho akcií z málo výkonných zemí.

Devadesátá léta byly pro akcie USA mimořádně úspěšné díky dotcom bublině. Poté ale následovala ztracená dekáda se záporným výnosem. V poslední dekádě jsme měli opět vysoce nadprůměrné výnosy u amerických akcií a v budoucnu to může skončit úplně jinak. Z tabulky plyne že americké akcie nejsou jednoznačně těmi nejlepšími a po dobrých dekádách následují ty špatné.

Za posledních 5 dekád se globálním akciím podařilo překonat ty americké třikrát, a proto by měly být základním stavebním kamenem každého dobře diverzifikovaného portfolia.

Marek Pokorný

Marek Pokorný

Marek se o problematiku finančních trhů začal zajímat již při studiu a kariéru v tomto odvětví započal na pozici reportéra akciových novinek. Nyní pracuje jako analytik finančních trhů a ekonomiky ve společnosti Portu a snaží se lidem přiblížit svět investování. Pravidelně přispívá jak články na blog tak tiskovými zprávami do médií s cílem informovat veřejnost o aktuálním dění na trzích.



Portu

Portu je první česká robo-advisory investiční platforma a lídr na českém trhu. Umožňuje bez jakýchkoliv závazků a s nejnižšími poplatky na trhu investovat do globálně diverzifikovaných portfolií složených na míru potřebám a cílům každého investora.

Více na https://www.portu.cz.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá 15:43  Nemovitost po povodních: Jak dostat ze zdí vlhkost? Tomáš Vrňák (Ušetřeno.cz)
Et 15:10  Je skutečně dobrý nápad nevozit zelenou kartu? Aleš Rothbarth (Skupina Klik.cz)
09.10.2024  Politika opět promlouvá do vývoje finančních trhů Richard Bechník (Swiss Life Select)
08.10.2024  Na co si dávat pozor při placení kartou? Martin Pejsar (BNP Paribas Cardif Pojišťovna)
04.10.2024  Kdy se vyplatí refinancovat hypotéku: Tipy pro správné rozhodnutí Tomáš Rosenkranc (Ušetřeno.cz)

Přečtěte si také:

28.08.2018Toyota investuje do Uberu 500 milionů dolarů Patria (Patria Finance)
27.11.2015Merrill Lynch vidí S&P 500 do deseti let na 3 500 bodů Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
25.09.2015Goldmani: S&P 500 bude na 2 100 bodech do konce roku Ing. Sven Subotič (Aura Invest Group)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688