Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Investice  |  10.06.2023 10:50:20

Na Wall Street klid před bouří? Před rozhodnutím Fedu index strachu VIX u minim, shorty se přitom drží u letošních maxim

Na většině předních světových trhů je znát přetrvávající optimismus. Německé akcie v květnu zaznamenaly historická maxima a nadále se drží vlastně nedaleko. Japonské akcie v červnu vystoupaly podobně na nová maxima, resp. úrovně nevídané od roku 1990. V zámoří pak v posledních týdnech přetrvává rally zejména na technologiích a biotechnologiích, resp. index Nasdaq se ocitl na ročních maximech, potažmo vévodí svou výraznou letošní takřka 27% výkonností. Měřeno širším indexem S&P 500 pak americké akcie svým již čtvrtečním závěrem začaly indikovat, že se dostaly do býčího trhu. Od svých loňských říjnových minim totiž uzavřely o více než 20 % výše.

Proto také nebylo příliš divu, že v závěru týdne se Wall Street pokoušela posunout dále výše. Jenže u zmiňovaného indexu S&P 500 je zde nyní zároveň výrazná technická hranice u 4 300 bodů (viz. linie naznačená níže v grafu). Úroveň, kde se akcie nacházely naposledy loni v srpnu. A vlastně obdobně jako tehdy 16. srpna, kdy daný index vystoupal intradenně na 4 325 bodů, se v pátek vystavila stopka. Jistě zafungovala také řada automatizovaných obchodních systémů, resp. index S&P 500 se v první hodině seance dostal k 4 323 bodům, pak začal zisky odevzdávat. Nakonec seanci zakončil bod pod hranicí 4 300 bodů. Zmínit lze, že oproti Nasdaq si letos připisuje sotva polovinu, resp. 12 %.


V očekávání Fed

Optimismus v zámoří podporují poslední dobou makrodata, indikující sílu ekonomiky potažmo kupodivu možné vyhnutí se recesi. A to i přes přetrvávající vysoké úrokové sazby. Trhy právě v pátek jistě začaly krotit optimismus v kontextu pro ně významného příštího týdne. Výbor FOMC totiž ve středu zasedne a rozhodne o aktuálním nastavení úrokových sazeb. Zatímco ještě v polovině května se očekávalo ještě jejich další zvýšení, nyní trh daný krok predikuje již jen se sotva třetinovou pravděpodobností. Očekává totiž další mírnění inflace, která by se měla dále vlastně vzdalovat pod nastavené úrokové sazby.

úterý právě dojde na první lámání chleba, kdy bude zveřejněn index spotřebitelských cen za květen. Po dubnových meziročních 4,9 %, se inflace měla v květnu zmínit na 4,2 %. Své sehrává především pokles cen komodit/energií, potažmo potravin. Očištěná inflace o zmiňované segmenty se nicméně nejspíše ještě zvýšila na 5,6 %, po 5,5 % v dubnu. Zkrátka centrální bankéři budou mít pro své rozhodování nejčerstvější data. Trhy jsou každopádně nastaveny až moc pozitivně co se týká výhledu v obratu v sazbách. Očekávají totiž již na podzim odstartování jejich snižování.

Tak jako tak, Wall Street v příštím týdnu jistě dozná výraznější přinejmenším krátkodobý pohyb. Zvýšení sazeb by bylo pro trh výrazným negativním překvapením. Při jejich zachování pak bude záležet, zda naopak z vyjádření bude cítit trhy očekávaný zmiňovaný holubičí tón. To by přineslo nový růstový impuls.

Index strachu nejníže od covidu

Až překvapivý poklid u investorů naznačuje index volatility (tzv. index strachu) VIX, který v úvodu měsíce prolomil letošní minima, potažmo v tomto týdnu se ocitl již vůbec nejníže od března 2020. Po řadě poklesů v pátek ukázal mírný nádech, když zakončil na 13,83 b.

Letošní vývoj indexu VIX

Shorty u letošních maxim

pátek po uzavření trhů zveřejněné pravidelné půlměsíční statistiky burz o množství short pozic nicméně ukazují, jestli ne na sázky na pokles, tak přinejmenším na jištění se řady investorů. Reportované údaje ke konci května zmiňují na NYSE celkem 16,08 mld. short akcií. To je stále objem v těsné blízkosti letošních maxim, potažmo tedy pak nejvíce od října. Na Nasdaq pak bylo ke konci měsíce prodáno na krátko více než 12,7 mld. akcií. Letos bylo nejvíce zashortováno ke konci dubna v objemu nevýrazně vyšším (12,92 mld. akcií), což značilo největší sázky na pokles od loňského července.

Vysvětlivka „short pozice“: Do prodejní (short/krátké) pozice vstupuje investor, který spekuluje na pokles ceny podkladového aktiva. Prodává tedy podkladové aktivum za aktuální cenu s očekáváním, že jej v budoucnu dokoupí zpět za cenu nižší a realizuje tedy zisk. Pro tuto operaci si investor vypůjčuje daný cenný papír od brokera.

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688