Cianews.cz (ČIA)
Z domova  |  22.07.2003 15:21:01

ODS představila svou verzi fiskální reformy



Rovná daň, komplexní reforma sociální oblasti počítající s negativní daní nebo rovnou sociální dávkou, nižší počet poslanců a senátorů a snížení počtu ministerstev. To všechno jsou základní body, jejichž realizace by měla přispět k růstu české ekonomiky a vyrovnanému státnímu rozpočtu v horizontu sedmi let od zahájení reformy. Tvrdí to alespoň "Modrá šance", alternativní návrh Občanské demokratické strany k vládnímu plánu reformy veřejných financí, který dnes na tiskové konferenci představili členové stínové vlády ODS v čele se stínovým premiérem Mirkem Topolánkem.

Podle hlavního autora programu, předsedy stranického poslaneckého klubu Vlastimila Tlustého, se jedná o materiál určený k další diskusi, a to jak na stranické tak na veřejné půdě. "Jsou to naše dlouhodobé myšlenky, které chceme dále promítnout do příprav volebního programu před dalšími volbami," upozornil Tlustý. Zopakoval, že s návrhem na zavedení rovných daní ODS přišla již před loňskými volbami. Známé jsou také pohledy této strany jak na důchodovou, tak na sociální reformu.

Pokud by se ODS ujala vlády a měla možnost reformu prosadit, počítá s tím, že by se provedenými opatřeními hned druhý rok po schválení reformních kroků vyšplhal růst HDP až na hranici sedmi procent. Za sedm let by pak vláda hospodařila s vyrovnaným rozpočtem. "Největší chybou vládní reformy je to, že vůbec neobsahuje prorůstové prvky, je založena pouze na zvyšování daní," zdůraznil Topolánek.

V oblasti reformy veřejných a státních institucí chce ODS snížit počet senátorů a poslanců na zatím neznámý počet s tím, že poslanců by mohlo být například pouze 150 a v Senátu by zasedali zástupci jednotlivých krajů. Snížit by se měl také počet ministerstev a dalších ústředních orgánů i fondů.

-joh- -jh




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688