ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  05.06.2023 12:00:00

Pakt pro dovednosti již pomohl 2 milionům lidí, kteří využili aktivity zaměřené na prohlubování dovedností a rekvalifikaci

Výsledky výročního průzkumu paktu za rok 2022 jsou k dispozici. Pakt EU pro dovednosti významně pomohl podnikům a pracovníkům v celé Evropě při zdokonalování odborné přípravy v oblasti dovedností. Podle průzkumu využilo činnosti zaměřené na prohlubování dovedností a rekvalifikaci v rámci paktu na 2 miliony osob. Bylo buď aktualizováno nebo vypracováno 15 500 programů odborné přípravy a členové paktu investovali 160 milionů eur do iniciativ v oblasti dovedností.

Jedná se o významný příspěvek k Evropskému roku dovedností.

Pakt pro dovednosti propojuje průmyslové podniky, sociální partnery, poskytovatele odborného vzdělávání a vzdělávací instituce, veřejné orgány, služby zaměstnanosti a další subjekty v různých odvětvích a podporuje kolektivní přístup při řešení problémů a nedostatků v oblasti rozvoje dovedností. Jde o obzvláště důležitý aspekt v překotně měnícím se prostředí práce, který napomůže ekologické a digitální transformaci. Více než 80 % dotázaných členů paktu oceňuje podporu, kterou pakt poskytuje při zajišťování konkrétních nabídek odborné přípravy pro pracovníky v celé Evropě.

Partnerství v oblasti dovedností v rámci paktu se ukázala jako účinná při řešení potřeb odvětvových dovedností a pozitivně ovlivnila zvyšování dovedností pracovníků. K dnešnímu dni se k Paktu pro dovednosti připojilo 1 500 organizací, přičemž bylo navázáno 18 rozsáhlých partnerství v oblasti dovedností ve strategických odvětvích, jako je energie z obnovitelných zdrojů, pečovatelství a mikroelektronika. To znamená, že pro každý průmyslový ekosystém průmyslové strategie EU bylo vytvořeno alespoň jedno rozsáhlé partnerství v oblasti dovedností. Všechna partnerství se zavázala poskytnout v nadcházejících letech odbornou přípravu celkem více než 10 milionům lidí.

Zpráva z průzkumu rovněž zmiňuje konkrétní příklady úspěšných opatření v oblasti dovedností ze strany členů paktu v celé Evropě, například:

  • Femxa Formación ve Španělsku usnadnila začlenění více než 60 žen přistěhovaleckého původu na trh práce v Lotyšsku a Španělsku prostřednictvím vzdělávacích programů.
  • Organizace Wheel v Irsku zřídila Akademii Leadership na podporu rozvoje dovedností v odvětví sociální ekonomiky v Irsku. Platforma nabízí cílené školicí materiály a relevantní zdroje.
  • Město Lisabon zavedlo projekt „pasu digitálních dovedností“ pro mikrocertifikáty digitálních dovedností.
  • Středisko Emphasys na Kypru ve spolupráci s nevládní organizací poskytuje své vzdělávací centrum mimo pracovní dobu s cílem nabídnout příležitosti k rozvoji dovedností zranitelným skupinám, mimo jiné mladým lidem a osobám s přistěhovaleckým původem, starším osobám a uchazečům o zaměstnání.
  • Evropská federace sdružení turistických průvodců koncipovala specializované kurzy pro prohlubování dovedností školitelů turistických průvodců se zaměřením na začleňování a digitální dovednosti.

Další klíčová zjištění

Průzkum dokládá, jak pozitivně a konkrétně ovlivnila rozsáhlá partnerství v oblasti dovedností postavení pracovníků tím, že je vybavila dovednostmi nezbytnými pro úspěch. Pokud jde o odvětví, členové paktu informovali o posíleném monitorování potřebných dovedností, větší dostupnosti vysoce kvalitních možností odborné přípravy a provádění inkluzivnějších činností na podporu dovedností.

Celkem 21 500 zúčastněných stran spojilo své síly prostřednictvím partnerství v oblasti dovedností nebo sítí (např. průmyslových klastrů) s cílem podnítit účinné iniciativy v oblasti rozvoje dovedností a prostřednictvím propagačních a propagačních činností oslovilo 19 milionů lidí v Evropě.

Souvislosti

Pakt pro dovednosti, stěžejní iniciativa v rámci Evropské agendy dovedností, byl zahájen dne 10. listopadu 2020. Sdružuje příslušné partnery a umožňuje jim identifikovat požadavky v oblasti dovedností a přijímat závazky k rekvalifikaci pracovníků. Cílem je podpořit partnerství, která reagují na potřeby trhu práce, podporují ekologickou a digitální transformaci a prosazují místní a regionální strategie růstu.

Partneři, kteří se k paktu připojují, podepisují chartu stanovující zásady kvalitní odborné přípravy, celoživotního učení a začleňování. Zavazují se, že své zapojení promítnou do konkrétních opatření v oblasti prohlubování dovedností a rekvalifikací. Přistoupením k paktu získávají zúčastněné strany přístup k síťovým, znalostním a zdrojovým centrům. Komise rovněž nabízí informace a pokyny týkající se financování a programů EU pro rozvoj dovedností.

Výroční průzkum Paktu pro dovednosti je důležitým monitorovacím nástrojem, který slouží jako podklad pro činnosti vzájemného učení v rámci paktu. Její zjištění budou rovněž projednána na konferenci věnované prohlubování dovedností, která se bude konat ve dnech 8. a 9. června 2023 v rámci Evropského roku dovedností. V rámci průzkumu, který proběhl v období od února do března 2023,byly obdrženy odpovědi od 461 členů paktu a zmapován pokrok, jehož bylo dosaženo do prosince 2022.

Pakt pro dovednosti rovněž přispívá k hlavním cílům EU, které schválily členské státy a podle nichž by se do roku 2030 mělo odborné přípravy každoročně účastnit nejméně 60 % všech dospělých osob a do roku 2030 by mělo být v zaměstnání nejméně 78 % obyvatelstva ve věku 20 až 64 let.

Další informace

Výroční zpráva Paktu pro dovednosti za rok 2022: úplná zpráva a informativní přehled

Pakt pro dovednosti – internetové stránky

Formulář pro partnery, kteří mají zájem o přistoupení k Paktu pro dovednosti

Evropský rok dovedností – internetové stránky

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688