ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  31.05.2023 22:28:01

Komise navrhuje, jak lépe zajistit práva dospělých osob, které potřebují ochranu nebo podporu v přeshraničních situacích (5.6.2023)

Komise dnes navrhuje nová pravidla, jejichž cílem je zajistit ochranu dospělých osob v přeshraničních případech a jejich právo na individuální autonomii, včetně toho, aby bylo při pohybu v rámci EU respektováno jejich právo činit vlastní svobodná rozhodnutí, pokud jde o jejich osobu a budoucí opatření. Návrhy se vztahují na dospělé osoby, které z důvodu postižení nebo nedostatečně vyvinutých schopností nejsou schopny chránit své vlastní zájmy. Roli v tom mohou hrát onemocnění související s věkem, jako je například Alzheimerova choroba, nebo zdravotní stav.

V souvislosti s rostoucí přeshraniční mobilitou osob v EU vyvstávají četné výzvy. Dotčené osoby nebo jejich zástupci mohou například potřebovat spravovat majetek nebo nemovitosti v jiné zemi, vyhledat lékařskou péči v zahraničí nebo se přemístit do jiné země EU. V těchto přeshraničních situacích se tyto osoby často potýkají se složitými a někdy protichůdnými právními předpisy jednotlivých členských států, což vede k právní nejistotě a zdlouhavým řízením.

Navrhované nařízení zavádí zjednodušený soubor pravidel, která budou platit v rámci EU, zejména s cílem určit, který soud je příslušný, které právo je rozhodné, za jakých podmínek by mělo být uznáno zahraniční opatření nebo zahraniční pravomoci zastupování, a jak mohou orgány spolupracovat. Navrhuje rovněž soubor praktických nástrojů, jako jsou:

  • usnadnění digitální komunikace;
  • zavedení evropského osvědčení o zastoupení, které zástupcům usnadní prokázání jejich pravomocí v jiném členském státě;
  • zřízení propojených rejstříků, které budou poskytovat informace o existenci ochrany v jiném členském státě;
  • a podpora užší spolupráce mezi orgány.

Návrh rozhodnutí Rady stanoví jednotný právní rámec pro ochranu dospělých osob zahrnující třetí země. Zavazuje všechny členské státy, aby se připojily k Haagské úmluvě o ochraně dospělých osob z roku 2000, případně aby nadále zůstaly jejími smluvními stranami, pokud jimi již jsou.

Další kroky

Návrh nařízení bude muset ještě projednat a přijmout Evropský parlament a Rada. Nařízení by vstoupilo v platnost 18 měsíců po svém přijetí a členské státy by poté měly 4 roky na digitalizaci komunikačních kanálů a 5 let na vytvoření rejstříku a jeho propojení s rejstříky jiných členských států.

Návrh rozhodnutí Rady by měla Rada přijmout po konzultaci s Evropským parlamentem. Členské státy, které dosud nejsou smluvními stranami Haagské úmluvy o ochraně dospělých osob z roku 2000, budou mít dva roky na to, aby dosáhly souladu s rozhodnutím Rady a připojily se k ní.

Souvislosti

V současné době se konkrétně ochranou dospělých osob v přeshraničních situacích žádné právní předpisy EU nezabývají.

Komise již mnoho let podporuje ratifikaci Haagské úmluvy o ochraně dospělých osob z roku 2000 všemi členskými státy. Tato úmluva je obecně považována za účinný a flexibilní nástroj mezinárodního práva soukromého, který je vhodný pro daný účel na celosvětové úrovni. Navzdory úsilí Komise se mnohé členské státy smluvními stranami úmluvy nestaly. V současné době se úmluva uplatňuje mezi jejími 15 smluvními stranami, mezi nimiž je 12 členských států. Komise navrhuje, aby se členské státy k této úmluvě připojily povinně.

Kromě toho, ačkoli úmluva obsahuje minimální právní rámec pro tuto oblast vhodný pro mezinárodní uplatňování, obsažená pravidla nedosahují potenciálu prostoru práva EU, v němž existuje úzká spolupráce mezi členskými státy a vzájemná důvěra. Komise proto dnes navrhla nařízení, které bude vycházet z pravidel Haagské úmluvy o ochraně dospělých osob z roku 2000 a ze stávajících opatření EU v jiných oblastech přeshraničního civilního soudnictví. Toto nařízení poskytne modernější a jednodušší pravidla vhodná pro použití v rámci EU.

Tyto dva návrhy stanoví nezbytná jednotná pravidla a bude řešit stávající nedostatky a nesrovnalosti v právní ochraně dospělých osob v přeshraničních situacích. Budou se vztahovat pouze na přeshraniční případy a nemění vnitrostátní hmotné právo členských států týkající se ochrany dospělých osob. Tento legislativní balíček se nebude vztahovat na Dánsko, které má výjimku v oblasti spravedlnosti a vnitřních věcí. Irsko se bude moci rozhodnout, zda se rozhodne pro účast.

Další informace

Otázky a odpovědi týkající se návrhů, jak lépe zajistit práva dospělých osob, které potřebují ochranu nebo podporu v přeshraničních situacích

Návrh nařízení o příslušnosti, rozhodném právu, uznávání a výkonu opatření a spolupráci ve věcech týkajících se ochrany dospělých osob + přílohy

Návrh rozhodnutí Rady, kterým se členské státy zmocňují, aby se v zájmu Evropské unie připojily k Haagské úmluvě o ochraně dospělých osob z roku 2000, případně aby nadále zůstaly jejími smluvními stranami, pokud jimi již jsou + příloha

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688