Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  19.05.2023 11:09:58

Americké akcie dosáhly úrovní na prodej, AI utvořila bublinu - Stratég Bank of America

Téma umělé inteligence (AI) a obecně technologie utvořily novou bublinu na amerických akciích v situaci, kdy podle názoru Bank of America zvyšování úrokových sazeb ze strany americké centrální banky Fed nemusí být u konce. Stratég banky Michael Hartnett potvrdil svůj postoj prodávat na úrovních amerického indexu S&P 500 u 4200 bodů – což je právě nyní.

Hartnett se v loňském roce trefil do předpovědi, že obavy z recese motivují odliv k amerických akcií a již dříve doporučit nový ústup z trhu u úrovní SPX na 4200 bodech. Po včerejším růstu o necelé procento je indexu na hodnotě 4198 bodů.

Stratég Bank of America: Americké akcie dosáhly úrovní na prodej, AI utvořila bublinu

Podle zprávy Hartnetta pro klienty jsme ze strany Fedu zatím neviděli poslední zvýšení sazeb. Pokud „omylem“ dojde na pozastavení cyklu utahování měnové politiky, výnosy na amerických dluhopisech se na 10leté splatnosti posunou nad 10 % z nynějších zhruba 3,6 % - tedy řádově o desetinu.

Hartnett se v své zprávě vrací k dřívějším bublinám na amerických akciích a poznamenává, že takřka vždy začaly levnými penězi a končily utahováním podmínek ze strany centrální banky. Teď vnímá jako zatím „dětskou“ bublinku téma AI. Zatímco někteří hráči na trhu stále kalkulují i s poklesem sazeb Fedu směrem ke 3 procentům, Hartnett pracuje s možností jejich růstu až k 6 procentům. To významně mění relativní atraktivitu mezi akciemi a dluhopisy.

Stratég Bank of America: Americké akcie dosáhly úrovní na prodej, AI utvořila bublinu

Zejména technologické tituly podle stratéga Bank of America rostou příliš rychle a prudce, Nasdaq 100 je na nejvyšších úrovních od dubna roku 2022. Letošní zisk technologického benchmarku činí 26 %. Jsou to právě technologické tituly, do kterých pátým týdnem v řadě peníze investorů přitékají, zatímco například z financí odtékají, vyplývá z dat EPFR. Celkově akciové fondy dle EPFR v týdnu do 17. května registrovaly odliv v objemu 7,7 miliardy amerických dolarů, zatímco dluhopisy po osm týdnů v řadě nové investice lákají, vyplývá ze zprávy Bank of America, dat EPFR a zprávy Bloomberg.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688