Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  18.05.2023 10:26:31

Ceny v průmyslu nadále klesaly, v oblasti služeb naproti tomu pokračoval svižný cenový růst (Komentář)

Tuzemské ceny průmyslových výrobců se v dubnu meziměsíčně snížily v průměru o 1,2 % po březnovém poklesu o 1,0 %. To bylo v souladu s naší prognózou (-1,1 % m/m), avšak výrazně pod tržním konsensem (-0,2 % m/m). Ve výsledku tak došlo k dalšímu výraznému zmírnění meziročního růstu průmyslových cen, a to z 10,2 % na 6,4 %. Mimo samotného meziměsíčního poklesu cen nadále působil i vliv vysoké statistické základny z loňského roku.

Ceny energií byly v dubnu meziměsíčně nižší v průměru o 2,5 % a k jejich snižování tak dochází již tři měsíce v řadě. Od února do dubna ceny energií v souhrnu klesly o průměrných 8 %. I v dubnu tak pokračoval postupný přeliv výrazně nižších cen energií na velkoobchodních trzích, které se vrátily na předválečné úrovně, do těch pro koncové zákazníky.

Klesaly i ceny výrobků zpracovatelského průmyslu. V průměru byly v dubnu meziměsíčně nižší o 0,8 % po březnovém poklesu o 0,4 %. Pokles cen se týkal poměrně široké škály odvětví. Ke snížení cen došlo v potravinářském průmyslu, ve výrobě dřeva, papíru a kovů, stejně tak i v chemickém, elektrotechnickém, strojírenském a automobilovém průmyslu. Vliv zde mělo snížení cen komodit, ať už těch energetických či neenergetických. K poklesu nákladů navíc vedlo i uvolnění dodavatelských řetězců, které snížilo ceny mezinárodní dopravy. Faktorem tlačícím ceny směrem dolů je jistě i stále utlumená poptávka po zboží průmyslové povahy.

V rychlém poklesu pokračovaly ceny zemědělských výrobců. Ty v dubnu klesly meziměsíčně o 3,3 %, tedy v podstatě stejným tempem jako v březnu. Podobně jako u cen průmyslových výrobců i zde působily nižší ceny vstupů, dopravy a energií.

Ceny stavebních prací a tržních služeb naproti tomu nadále rostly. Ceny stavebních prací byly meziměsíčně vyšší o 0,3 % a ceny tržních služeb pro podniky o 1,4 %. V obou případech tak šlo o srovnatelné tempo růstu cen, které bylo zaznamenáno v březnu. V případě cen tržních služeb dokonce došlo ke zrychlení meziročního růstu, a to z březnových 5,7 % na dubnových 6,6 %.Tyto cenové okruhy jsou více napojené na stav tuzemské ekonomiky a ukazují na přetrvávající perzistentní tlaky na růst cen související s napjatým trhem práce a akcelerujícím růstem mezd.

Zatímco ceny zboží klesají, v oblasti služeb přetrvávají tlaky na jejich růst. To zapadá i do vývoje poptávky, ta po zboží totiž klesla výrazně více. Ukazuje to vývoj tržeb, které v oblasti maloobchodu byly v březnu (poslední známý údaj) oproti předpandemickému únoru 2020 nižší o zhruba 6 %. Tržby za prodej služeb však byly i přes pokles v posledních měsících stále o více než 1 % vyšší.

Dosavadní vývoj v primárních cenových okruzích tak naznačuje, že zatímco celková inflace by se měla nadále poměrně rychle snižovat, její jádrová složka by mohla zůstat zvýšená po delší dobu.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

16.11.2023V průmyslu nadále pokračuje utlumený cenový vývoj (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
16.08.2023Ceny v tuzemském výrobním sektoru nadále svižně klesají (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
18.05.2023Ceny v tuzemském průmyslu klesají, ve službách ale rostou (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688