Patria (Patria Finance)
Banky  |  07.05.2023 08:12:00, aktualizováno 08.05.2023 09:17:36

Bez bank by krize nebyly? Co k tomu říká historie... - Víkendář

Liberty Street Economics poukazuje na to, že podle některých názorů zvyšují riziko v bankovním sektoru zásahy vlády, pojištění vkladů a chování centrální banky, která zasahuje jako věřitel poslední instance. Stein Berre a Asani Sarkar ale na stránkách LSE popisují finanční krizi v roce 1772, která nastala i přesto, že banky, tak, jak je známe dnes, tehdy neexistovaly.

Ekonomové připomínají, že v polovině osmnáctého století působily v Evropě pouze nebankovní finanční instituce (NFI). Ty sice přijímaly vklady, ale naprostá většina jejich operací se točila kolem jiných aktivit. Společnosti jako Hope & Co a Clifford & Sons vydávaly dluhové cenné papíry, nabízely pojištění, brokerské služby či vypořádávaly mezinárodní platby.

Finančním centrem tehdejší Evropy byl nizozemský Amsterodam, a to díky otevřené ekonomice, „predikovatelnému právnímu rámci,“ stabilním vládním financím a přední pozici v obchodu se vzácnými kovy. Wisselbank nebyla centrální bankou v dnešním slova smyslu, ale po 150 let poskytovala „stabilní a mezinárodně akceptovatelnou rezervní měnu“ obecně nazývanou florin. Sazby pak byly v Nizozemí výrazně níž než ve zbytku Evropy, což bylo jednak odrazem pozice domácí měny, ale také vysokým sklonem k úsporám.

Ekonomové ovšem tvrdí, že „stejně jako v jiných podobných případech vedlo levné financování k rizikovým projektům“ a k vysokému zadlužení u velkoobchodních firem. Výsledkem byla finanční krize, kterou spustil boj o kontrolu nad Britskou Východoindickou společností. U ní se po dosažení míru s Francií a kolonizací Indie očekávala velká „mírová dividenda“. Podle ekonomů ale její velká část skončila v kapsách úředníků a investoři byli zklamaní.

Toto zklamání přineslo zmíněný boj o kontrolu nad společností financovaný i nizozemskými finančními centry. Ten měl za důsledek růst cen akcií Východoindické společnosti, nicméně vývoj v Indii její ziskovosti moc nepomáhal. Výsledkem byly nekvalitní pohledávky nizozemských finančníků a následně pokles kvality jejich závazků. U Clifford’s bylo nakonec na základě dohody odepsáno 70 – 75 % jejich hodnoty.

Ekonomové na závěr uvádějí, že Clifford’s používala svou reputaci, velikost a nízkou transparentnost k tomu, aby získávala finance a pak se pouštěla do příliš rizikových operací. Její chování a jeho výsledek přirovnávají k pádu Lehman Brothers. I tato instituce přitom byla úzce propojena řadou vztahů a operací s celým finančním systémem. Historie pak ukazuje, že „složitý finanční systém může padnout i bez bank“. Příčinou jsou rizikové operace, nadměrné zadlužení, nebo to, že dané instituce je příliš velká na to, aby padla. Protože v případě jejího pádu by byl vážně ohrožen celý systém.

Podle ekonomů z LSE by tak vlády stály před rozhodnutím, zda zachránit tyto příliš velké instituce, ať už by šlo o banky, nebo o nebankovní subjekt. Současný růst počtu a významu nebankovních finančních institucí a celého stínového bankovního sektoru pak není ničím novým, spíše jen „kyvadlem, které otáčí směr zpět k tomu, co tu bylo v dávné minulosti.“

Zdroj: LSE

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Banky:

23.04.2024  Makro: Holub pro postupné snižování sazeb ČNB Research (J&T BANKA)
23.04.2024  T. Holub preferuje snížení sazeb o 50bps ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
23.04.2024  MNB srazí sazby o dalších 50 bazických bodů ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688