ec.europa.eu (Evropská komise)
Zákony a právo  |  03.05.2023 19:30:56

Komise vítá politickou dohodu o zvýšení ochrany evropských řemeslných a průmyslových výrobků v EU i mimo ni - Duševní vlastnictví

Komise vítá, že Evropský parlament a Rada dosáhly předběžné politické dohody o novém nařízení na ochranu duševního vlastnictví u řemeslných a průmyslových výrobků, které dokládají originalitu a autentičnost tradičních dovedností z regionů, odkud pocházejí.

Nařízení se bude vztahovat na výrobky jako sklo, textilie, porcelán, příbory, keramika, hodiny kukačky, hudební nástroje či nábytek. Příkladem produktů, které budou moci tohoto nového režimu ochrany zeměpisných označení využívat, je muránské sklo, donegalský tvíd, limožský porcelán, solingenské příbory, nože z Albacete nebo boleslawiecká keramika. Přestože tyto výrobky těží z dobré pověsti v EU a někdy i na globální úrovni, jejich výrobci dosud postrádali režim EU, který by uznával a chránil spojitost mezi původem a pověstí produktu s jeho kvalitou.

Nové nařízení umožní výrobcům v EU chránit řemeslné a průmyslové výrobky a jejich tradiční know-how v Evropě i mimo ni, a to i v on-line prostředí. Spotřebitelům nařízení umožní snadněji rozpoznat kvalitu takových výrobků a činit informovanější rozhodnutí. Napomůže podpoře, přilákání a udržení dovedností a pracovních míst v evropských regionech, čímž přispěje k jejich hospodářskému rozvoji. Zajistí rovněž, aby tradiční řemesla a průmyslové výrobky konečně získaly stejné postavení jako chráněná zeměpisná označení, která již existují v oblasti zemědělství.

Nové nařízení EU o zeměpisných označeních řemeslných a průmyslových výrobků:

  • zavádí celounijní ochranu zeměpisných označení řemeslných a průmyslových výrobků s cílem pomoci výrobcům chránit a prosazovat práva duševního vlastnictví týkající se jejich výrobků v celé EU. Upraví rovněž stávající roztříštěnou a částečnou ochranu, která je poskytována na vnitrostátní úrovni. Nové nařízení rovněž usnadní on-line ochranu zeměpisných označení řemeslných a průmyslových výrobků i zásahy proti padělaným výrobkům, včetně těch, které se prodávají on-line,
  • zavedením dvoustupňového postupu podávání žádostí umožní jednoduchou a nákladově efektivní registraci zeměpisných označení řemeslných a průmyslových výrobků. To by od výrobců vyžadovalo, aby své žádosti o zeměpisná označení podávali určeným orgánům členských států, které by pak úspěšné žádosti předkládaly k dalšímu hodnocení a schválení Úřadu Evropské unie pro duševní vlastnictví (EUIPO). Přímý postup podávání žádostí u úřadu EUIPO bude také možný pro členské státy, které nemají zaveden vnitrostátní postup registrace. Nové nařízení zjednoduší i registraci zeměpisných označení, zejména malým a středním podnikům. Také nabízí výrobcům možnost, aby sami deklarovali soulad svých výrobků se specifikacemi výrobku, což zjednodušuje systém a snižuje náklady na jeho provoz,
  • umožní plnou slučitelnost s mezinárodní ochranou zeměpisných označení tím, že výrobcům s registrovanými řemeslnými a průmyslovými zeměpisnými označeními umožní chránit své výrobky ve všech zemích, které jsou signatáři Ženevského aktu o označeních původu a zeměpisných označeních Světové organizace duševního vlastnictví (WIPO), k němuž EU přistoupila v listopadu 2019 a který se vztahuje na zeměpisná označení řemeslných a průmyslových výrobků. Zároveň bude nyní možné chránit v EU odpovídající zeměpisná označení ze třetích zemí,
  • poskytováním pobídek pro výrobce, zejména malé a střední podniky, k investování do nových autentických výrobků a vytváření specializovaných (nikových) trhů podpoří rozvoj evropských venkovských a jiných regionů. Nové nařízení rovněž pomůže zachovat jedinečné dovednosti, které by jinak mohly zaniknout, zejména ve venkovských a méně rozvinutých regionech Evropy. Regiony by tak profitovaly z pověsti nových zeměpisných označení, což může přispět k přilákání turistů a vytváření nových vysoce kvalifikovaných pracovních míst v regionech a zároveň napomoci hospodářskému oživení těchto regionů.

Další kroky

Předběžnou politickou dohodu mezi Evropským parlamentem, Radou a Komisí musí nyní ještě formálně schválit Evropský parlament a Rada.

Souvislosti

Předběžná politická dohoda navazuje na návrh nového nařízení EU o zeměpisných označeních předložený Komisí, který byl přijat 13. dubna 2022. Na základě Akčního plánu pro duševní vlastnictví, přijatého v listopadu roku 2020, Komise oznámila, že zváží proveditelnost vytvoření systému ochrany zeměpisných označení řemeslných a průmyslových výrobků na úrovni EU. Nové nařízení dále vychází z výzev výrobců, regionálních orgánů, Evropského parlamentu a Výboru regionů k tomu, aby Komise vytvořila regulační rámec pro ochranu řemeslných a průmyslových výrobků. V listopadu 2019 přineslo další impuls přistoupení EU k Ženevskému aktu Lisabonské dohody o označeních původu a zeměpisných označeních, což je smlouva, jejíž správu má na starosti Světová organizace duševního vlastnictví („WIPO“).

Stávající právní předpisy Unie chrání zeměpisná označení zemědělských produktů, potravin a vín. Nové nařízení má vytvořit doplňkový systém ochrany, jehož cílem by byla rovněž vysoká ochrana duševního vlastnictví, lepší informovanost spotřebitelů a podpora regionálního oživení. Nový systém, který začne platit v roce 2025, nabídne stejnou úroveň ochrany a zároveň zohlední odlišnou povahu řemesel a průmyslových výrobků.

Další informace

Návrh nového nařízení EU o zeměpisných označeních, předložený Komisí

Otázky a odpovědi

Další informace o zeměpisných označeních pro řemeslné a průmyslové výrobky

Sledujte @EU_Commission a @EU_Growth na Twitteru

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688