Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  04.05.2023 18:36:49

Premiér Fiala uvedl do funkce ministra školství Beka a ministra pro evropské záležitosti Dvořáka

Předseda vlády Petr Fiala uvedl ve čtvrtek 4. května do funkce nového ministra školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláše Beka a následně ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka. Prezident republiky Petr Pavel krátce předtím na Pražském hradě pověřil Beka řízením resortu školství a jmenoval Dvořáka ministrem pro evropské záležitosti.

Mikuláš Bek ve vládě dosud zastával roli ministra pro evropské záležitosti. Původní profesí vysokoškolský pedagog a emeritní rektor převzal řízení ministerstva školství po Vladimíru Balašovi, který v dubnu rezignoval ze zdravotních důvodů. „Mikuláš Bek přesně ví, co ho čeká, dlouhodobě se pohybuje v akademickém prostředí a bude velmi intenzivně pracovat na tom, aby naplnil programové prohlášení vlády, protože vzdělání patří mezi hlavní vládní priority. Musíme proměnit vzdělávací systém, aby odpovídal dnešní době. Kvalitní vzdělání je jediná cesta, která nás může posunout mezi nejúspěšnější země na světě. Přeji mu v jeho práci hodně úspěchů,“ uvedl premiér.

Premiér poté uvedl do funkce ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka, který dosud působil jako náměstek ministra zahraničních věcí. „V bezprostřední blízkosti EU se odehrává krutá válka, ruská agrese na Ukrajinu pokračuje. To přináší spoustu výzev a jedna z nich je jasná - je důležitější než kdy dříve dbát na jednotnou EU a věnovat vztahům s evropskými partnery co nejvíce pozornosti. I z tohoto důvodu je důležitá funkce ministra pro evropské záležitosti,“ dodal premiér Fiala.

Jedním z úkolů nového ministra Dvořáka bude podle premiéra navázat na naše velmi úspěšné předsednictví a pracovat na posílení českého vlivu v EU. Musí rovněž hledat soulad českých pozic vůči evropským legislativním návrhům, ve schvalovacím procesu je aktuálně velké množství legislativy, kterou je potřeba koordinovat. Dalším úkolem bude i koordinace českých postojů k finančním nástrojům EU. „ČR pokračuje v implementaci Národního plánu obnovy. Zaměřujeme se na zrychlení realizace projektů a na nutné změny plánu. Od pana ministra teď očekáváme dokončení prací na půjčce od Evropské komise z Nástroje pro oživení a odolnost, o kterou naše vláda oficiálně projevila zájem na konci března,“ řekl český předseda vlády.

Mikuláš Bek (1964) je vysokoškolský učitel a docent muzikologie na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity. Od října 2018 je senátorem za Brno-město, je členem předsednictva hnutí STAN. Od prosince 2021 byl ministrem pro evropské záležitosti ČR. Od roku 1999 vyučuje na Masarykově univerzitě, v letech 20112019 řídil univerzitu jako rektor. Zastával i pozici místopředsedy České konference rektorů pro oblast vzdělávání a zastupoval Českou republiku v Radě Evropské univerzitní asociace.

Martin Dvořák (1956) byl od roku 2021 náměstkem ministra zahraničních věcí. V letech 1990 - 1998 byl prvním svobodně zvoleným primátorem města Hradec Králové. V roce 2003 působil v Basře jako politický poradce administrátora Coalition Provisional Authority pro jižní Irák při sestavování dočasných místních vlád. Od roku 2005 působil na Obchodně-ekonomického úseku ZÚ Washington, od roku 2009 pracoval jako ředitel odboru dvoustranných ekonomických vztahů a podpory exportu. V letech 20122017 působil jako generální konzul na Generálním konzulátu ČR v New Yorku, poté se stal velvyslancem ČR pro Kuvajt a Katar.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688