mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  04.05.2023 09:41:00

Rekordní investice firmy Infineon do výstavby obří továrny na výrobu mikročipů v Drážďanech - plných 5 miliard EUR, jedná se o největší jednorázovou investici v dosavadní historii firmy

Dne 2. května 2023 byla slavnostně zahájena výstavba obřího závodu na výrobu mikročipů v Drážďanech. Infineon Technologies A.G. investuje do rozšíření svých dosavadních výrobních kapacit plných 5 miliard EUR, jedná se o největší jednorázovou investici v dosavadní historii firmy. V Drážďanech tak vzniknou nové pracovní příležitosti pro 1 000 zaměstnanců. Německá společnost Infineon vznikla v roce 1999 vyčleněním výroby polovodičů z holdingu Siemens, jejím hlavním sídlem je bavorské město Neubiberg. Díky nové investici se Drážďany stanou jedním z hlavních evropských center výroby polovodičů. Výroba čipů Infineon bude v Drážďanech zahájena na podzim roku 2026. Sortiment nových výrobních kapacit bude zaměřen na výrobu čipů, určených například pro provoz větrných elektráren, elektromobilů a jejich dobíjecích stanic (Analog – Mixed – Signal – Chips). Slavnostního zahájení výstavby se mimo jiné osobně zúčastnili spolkový kancléř Olaf Scholz, předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen, saský ministerský předseda Michael Kretschmer a drážďanský starosta Dirk Hilbert. Firma Infineon se pro svou drážďanskou investici stane prvním příjemcem investiční pobídky, poskytnuté na základě nedávno schváleného právního aktu EU „European Chips Act“.

Firma Infineon již vlastní továrny na výrobu polovodičů i mimo německé území, například v lokalitách Kulim v Malajsii a Villach v Rakousku. V Drážďanech jsou zatím v provozu tři její závody s celkovým počtem 3200 zaměstnanců. Rozšíření výrobních kapacit Infineon v saské metropoli je důkazem pokračujícího hospodářského rozvoje Svobodného státu Sasko, spojeného s investicemi do inovativních průmyslových odvětví s vysokou mírou přidané hodnoty. Investice rovněž potvrzuje vzrůstající význam alternativní energetiky v regionu, založené na využívání trvale udržitelných zdrojů. Nedávná pandemie covid-19 se v rámci EU rovněž projevila snahou o snížení nadměrné závislosti evropských výrobců na dodávkách polovodičů z Asie. Vláda Svobodného státu Sasko v této souvislosti věnuje prioritní pozornost vytvoření vhodného investičního prostředí, které by do Saska přilákalo další investory podnikající v oblasti polovodičů. Pro tyto účely je zde již připravena poblíž Drážďan plocha o rozloze 170 hektarů. Velkou roli v těchto záměrech bude hrát mimo jiné výše státních investičních pobídek, vyčleněných pro tyto účely na celoněmecké úrovni. Podporou posilování výroby polovodičů a dalších inovativních technologií v Sasku se intenzivně zabývá rovněž oborová asociace „Silicon Saxony“, sdružující v současné době 390 členských firem s celkovým počtem přibližně 50 000 zaměstnanců. Do aktivit této asociace jsou zapojeny i výzkumné instituty a univerzitní výzkumná centra. V Drážďanech již také vyrábí čipy společnost Globalfoundries, která však v únoru letošního roku oznámila plánované přemístění části svých výrobních kapacit z Drážďan do portugalského města Porto, realizované na základě dohod v rámci nedávno uzavřeného strategického partnerství mezi Globalfoundries a americkou nadnárodní společností Amkor Technology.

Z hlediska ekonomických zájmů České republiky je v této souvislosti významná informace, že saská vláda by ráda přilákala do regionu i investice největšího světového výrobce čipů, tchajwanské firmy TSMC. O investice této společnosti na svém území má totiž zájem i Česká republika. Na českém území je v současné době jediným výrobcem čipů továrna firmy Onsemi v Rožnově pod Radhoštěm. Informace o vzniku nových výrobních kapacit polovodičů v Sasku jsou z hlediska české ekonomiky zajímavé z několika důvodů. Pro Českou republiku mohou být do jisté míry inspirativní saské zkušenosti s podporou zlepšování investičního klimatu v regionu. Vzhledem ke klíčovému významu automobilového průmyslu pro Českou republiku může posilování výroby čipů v Sasku znamenat i snížení některých dodavatelských rizik. Česká republika by však měla usilovat o to, aby i u nás vznikly po saském vzoru nové výrobní kapacity na výrobu čipů. Jak však ukazují německé zkušenosti, výrobci polovodičů rozhodují o svých investicích mimo jiné na základě výše investičních pobídek z rozpočtů příslušných států i EU.

V této oblasti však panuje tvrdé konkurenční prostředí, a to často i mezi jednotlivými spolkovými zeměmi SRN, jak dokazuje nedávné soupeření spolkových zemí Sasko a Sasko-Anhaltsko o obří investici firmy Intel. Vedení této americké nadnárodní společnosti se v únoru 2022 rozhodlo ve prospěch Saska - Anhaltska a svůj nový závod Intel vybuduje v Magdeburgu. Zahájení výstavby je plánováno v roce 2024, Intel zde postaví nový závod za 17 miliard EUR. Jedná se o první fázi investic v Evropě, zejména v Německu, jejichž výše se má vyšplhat až k 80 miliardám EUR. V Magdeburgu vznikne na 10 000 pracovních míst, z čehož 3 000 budou přímými zaměstnanci Intelu a se 7 000 místy se počítá na stavbu továrny a na vytvoření sítě subdodavatelů. Nové investiční projekty v Drážďanech a v Magdeburgu otevírají prostor i pro dodavatele z ČR.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688