msmt.cz (MŠMT)
Dotace  |  28.04.2023 09:00:00

Národní plán obnovy - prevence digitální propasti a podpora vybavení škol digitálními učebními pomůckami pro rozvoj informatického myšlení žáků a jejich digitálních kompetencí PRO ZŠ, SŠ a KON pro rok 2023

NPO-logo
Výzva Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy k předkládání žádostí o poskytnutí dotace z Národního plánu obnovy na podporu prevence digitální propasti – pořízení mobilních digitálních technologií a podporu vybavení škol digitálními učebními pomůckami pro rozvoj informatického myšlení žáků a jejich digitálních kompetencí určená pro základní školy, střední školy a konzervatoře, jejichž zřizovatelem není stát, kraj, obec nebo dobrovolný svazek obcí, pro kalendářní rok 2023 (dále jen výzva).

Informace o výzvě:

Výzva je určena pro základní školy, střední školy a konzervatoře, jejichž zřizovatelem není stát, kraj, obec nebo dobrovolný svazek obcí

Dotace na základě této Výzvy je poskytována podle zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů, a vychází z Komponenty 3.1. Inovace ve vzdělávání v kontextu digitalizace Národního plánu obnovy. Finančním zdrojem jsou prostředky fondu Evropské unie – Next Generation EU.

Dotace poskytnutá v rámci této Výzvy je určena na náklady vzniklé v období od 1. ledna 2023 do 31. prosince 2023.

Dokumenty ke stažení:

Výzva:

Výzva 2023 digipropast a digipomůcky

Přílohy výzvy:

Příloha č. 1: Kalkulačka pro výpočet maximální výše dotace

Příloha č. 2: Avízo o vratce

Příloha č. 3: Tabulka 3B finanční vypořádání

Účel dotace:

Oblast podpory A – prevence digitální propasti – jejíž cílem je přispět ke snížení nerovností mezi žáky v přístupu ke kvalitnímu vzdělání, které by byly způsobeny nedostatečným technickým vybavením mobilními digitálními technologiemi.

Dotaci je příjemce oprávněn použít za účelem pořízení mobilních digitálních technologií. Dle potřeby a vlastního uvážení je bude příjemce zapůjčovat žákům s cílem, aby žáci měli k dispozici mobilní digitální zařízení pro domácí přípravu, běžnou výuku a výuku distančním způsobem. Mezi mobilní digitální technologie patří zejména:

  • notebook, ultrabook, chromebook, tablet, chytrý telefon apod.;
  • příslušenství k mobilním digitálním zařízením (např. webkamery, myši, sluchátka, klávesnice, obaly apod.);
  • mobilní digitální technologie pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami (dále jen „SVP“), např. pomůcky pro alternativní ovládaní počítače, software pro rozpoznávání hlasu, zvětšování obrazu na displeji, automatické čtení textu, čtečky pro osoby se zrakovým postižením apod.

Oblast podpory B– vybavení žáků pokročilými digitálními učebními pomůckami pro rozvoj informatického myšlení žáků a jejich digitálních kompetencí, které budou moci rozvíjet napříč vzdělávacími oblastmi.

Dotaci je příjemce oprávněn použít za účelem pořízení digitálních učebních pomůcek – pokročilých digitálních technologií využitelných pro rozvoj informatického myšlení žáků a jejich digitálních kompetencí. Mezi takovéto digitální učební pomůcky – pokročilé digitální technologie – patří zejména:

  • 3D tiskárny a 3D pera;
  • zařízení pro využití rozšířené nebo virtuální reality;
  • zařízení spadající do kategorie „Internet věcí“ (Internet of Things, IoT) a badatelská technika, vč. čidel a mikroskopů;
  • geolokační technika;
  • robotické a programovatelné učební pomůcky, např. roboti, robotické stavebnice;
  • snímací zařízení jako skenery pro využití virtuální/rozšířené reality, vizualizéry, fotoaparáty, kamery apod.;
  • digitální technologie pro žáky se SVP, např. pomůcky pro alternativní ovládání počítače, software pro rozpoznávání hlasu, zvětšování obrazu na displeji, automatické čtení textu, čtečky pro osoby se zrakovým postižením apod.;
  • softwarové vybavení, tj. licence nebo on-line aplikace, které zabezpečují nebo jsou využitelné pro vzdělávání či slouží jako prostředek ke vzdělávání, např. výukový software, operační systém či aplikace nebo části aplikací nad rámec volně dostupného základu.

Dotaci lze použít i za účelem pořízení základních digitálních zařízení, např. notebooky, ultrabooky, chromebooky, tablety, mobilní telefony apod., včetně příslušenství, tj. nabíjecí boxy, obaly apod. Za odůvodněný nákup základních digitálních technologií je považována zejména:

  • Nutnost nákupu základního digitálního zařízení pro zajištění funkčnosti pokročilého zařízení.
  • Dostatečná vybavenost školy pokročilým zařízením.
  • Nedostatečná vybavenost školy základním zařízením pro rozvoj informatického myšlení a digitální kompetence.
  • Další skutečnosti podporující rozvoj informatického myšlení a digitální kompetence žáků, které příjemce uvede ve vyúčtování dotace. Za odůvodněný nákup základního digitálního zařízení nelze považovat obnovu vybavení v učebnách.

Způsob a termín podání žádostí:

Žádosti pro rok 2023 se vkládají prostřednictvím elektronického informačního systému IS-NPO na adresehttps://is-npo.msmt.cz.

Žádost musí být podána na MŠMT nejpozději do 31. 5. 2023. Upozorňujeme, že pro splnění lhůty musí být žádost tento den již doručena na MŠMT!

Datová zpráva, popř. obálka zásilky musí být označena slovy: „„VÝZVA NPO – DIGITÁLNÍ PROPAST/POMŮCKY– žádost o dotaci 2023 - <číslo žádosti ze systému>“.

K žádost je nutné připojit následující povinné přílohy:

  • doklad o vlastnictví bankovního účtu (kopie smlouvy o vedení účtu v české měně nebo jiný doklad o vedení účtu v české měně),
  • úplný výpis z evidence skutečných majitelů podle zákona č. 37/2021 Sb., o evidenci skutečných majitelů, ve znění pozdějších předpisů (ve formátu PDF, údaj lze ověřit zde: https://esm.justice.cz/ias/issm/rejstrik),
  • doklad o organizační změně, pokud k ní dle odst. 8.4. došlo po 30. 9. 2022,

Povinné přílohy je třeba připojit k žádosti podané datovou zprávou, popř. obálkou, e-mailem dle čl. 10.7 Výzvy!

Upozornění pro žadatele:

Dle platného znění rozpočtových pravidel stanovuje v § 14 odst. 3 písm. e) žadatel o dotaci musí nově dokládat přílohu ve formě úplného výpisu z evidence skutečných majitelů podle zákona č. 37/2021 Sb., o evidenci skutečných majitelů, ve znění pozdějších předpisů.

Výpis nesmí být starší tří měsíců před dnem podání žádosti. Výpis si žadatel obstarává sám a na své náklady. Bližší informace včetně seznamu příslušných soudů a jejich kontaktů jsou uvedeny na internetových stránkách justice: https://esm.justice.cz.

Výpis lze získat bezplatně a okamžitě pro majitele datových schránek přímo z uvedené webové stránky.

Žadatelům, kteří nedisponují datovými schránkami vydá výpis krajský soud příslušný podle sídla žadatele. Tento způsob je zpoplatněný a časově náročnější, doporučujeme proto o tuto přílohu zažádat v dostatečném časovém předstihu.

Dotazy a kontakty:

Metodická podpora je k dispozici na webových stránkách https://edu.cz/digitalizujeme. Pro dotazy k podávání žádostí se obraťte na helpdesk IS NPO.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688