Vlada.cz (Vláda)
Ze světa  |  21.04.2023 17:04:37

Premiér Fiala jednal s nejvyššími představiteli Vietnamu o posílení obchodní spolupráce

Čtvrtou zemí, kterou předseda vlády ČR Petr Fiala navštívil během své pracovní cesty po Asii, byl Vietnam. V pátek 21. dubna 2023 se v Hanoji setkal s premiérem Pham Minh Chinhem a s prezidentem Vo Van Thuongem. Mezi hlavní témata jednání patřilo posílení obranně-průmyslové a obchodní spolupráce. Předseda vlády také podpořil na obchodním fóru české podnikatele při jednáních se svými vietnamskými protějšky.

Českou republiku a Vietnam spojují silné vztahy, které sahají 70 let do minulosti. Vietnam patří k nejvýznamnějším obchodním partnerům ČR v jihovýchodní Asii a je v současnosti nejrychleji rostoucím ekonomikou v tomto regionu. Cílem mé návštěvy bylo prohloubení ekonomické spolupráce, usnadnění přístupu našich firem na zdejší trh a ochrana českých podnikatelů. Je to důležité, abychom zvýšili objem našeho vývozu do země a zlepšili tak obchodní bilanci, která je v současné době výrazně nakloněna Vietnamu, náš vývoz je dvacetkrát menší než dovoz,“ uvedl premiér.

Během návštěvy se český premiér sešel s nejvyššími vietnamskými představiteli. „Při jednáních s předsedou vlády a prezidentem jsem podpořil české firmy a společné projekty. Vietnam má velký zájem o spolupráci, perspektivní je například oblast energetiky. Velká příležitost pro naše podnikatele je také v obranném průmyslu, včetně letectví. Dvanáct českých letounů L-39 NG již Vietnam nakoupil a jedná se o nákupu dalších letadel. Souvisí s tím i výcvik pilotů, dodávky radarů a další možnosti,“ dodal český předseda vlády. Našim podnikatelům pomůže v budoucnu v pronikání na vietnamský trh také povýšení vzájemných vztahů na úroveň strategického partnerství.

Premiér Fiala v Hanoji zahájil česko-vietnamské obchodní fórum, kterého se zúčastnilo více než 200 zástupců podniků z obou zemí. České firmy jsou aktivní na tamním trhu, a to zejména v oblastech obranného a těžebního průmyslu, energetiky, letectví, zdravotnictví a finančních službách. K úspěšným investorům patří např. firmy PPF, Hydra, Elmich Group či East Sea Travel.

Tématem jednání bylo i zavedení přímého leteckého spojení mezi našimi zeměmi, jehož přípravu přerušila pandemie koronaviru. Nové spojení by vedlo k posílení vztahů, ať již jde o byznys, turistiku či investice. Vietnam je atraktivní destinací pro české turisty i investory. Poptávku po přímém spojení zvyšuje i vietnamská komunita žijící v ČR. V současnosti také probíhají přípravy na otevření Českého centra v Hanoji v říjnu letošního roku.

Premiér se sešel rovněž s předsedou Národního shromáždění Vietnamu Vuong Dinh Huem a generálním tajemníkem Vietnamské komunistické strany Nguyen Phu Trongem. Navštívil i nadaci Blue Dragon, která pomáhá dětem a rodinám v nouzi a ČR ji podporuje v rámci naší rozvojové spolupráce.

Předseda vlády Petr Fiala v sobotu pokračuje v pracovní návštěvě Vietnamu. V provincii Quang Ninh se zúčastní slavnostního zahájení stavby nové továrny Škody Auto a jejího místního partnera Thanh Cong Group. Poté navštíví Kazachstán, kde se setká s předsedou vlády Alikhanem Smailovem a prezidentem Kasymem-Žomartem Tokajevem. Klíčovým tématem jednání bude posílení spolupráce v energetice. Poslední zastávkou premiéra na desetidenní pracovní cestě po Asii bude Uzbekistán.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688