mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  13.04.2023 15:09:00

University of Warwick si pro výzkum vybrala unikátní mikroskop od českého Telight - Česko-britská spolupráce

Česko-britská spolupráce: University of Warwick si pro výzkum vybrala unikátní mikroskop od českého Telight

30.03.2023 / 19:25 | Aktualizováno: 13.04.2023 / 15:09

Český vynález zaujal vědce z Velké Británie. Brněnská technologická firma Telight zvítězila ve veřejné soutěži vyhlášené Univerzitou ve Warwicku. Ta si pro své výzkumné pracoviště vybrala její speciální holografický mikroskop Q-Phase. Přístroj je využíván na výzkum živých vzorků, umožňuje velmi podrobně sledovat celý životní cyklus buňky, co a jak ji ovlivňuje, pomáhá tak odhalit dosud skrytá specifika řady závažných onemocnění.

Přístroj putující na prestižní britskou univerzitu vyvinuli experti z výzkumného centra CEITEC Vysokého učení technického v Brně a společnosti Telight. „Vítězství v soutěži vnímáme jako ohromný úspěch. Jde o první instalaci tohoto typu zařízení ve Velké Británii a my věříme, že se nám podaří iniciovat další zájem zdejších výzkumných ústavů a akademických pracovišť o české mikroskopy. Ty totiž dnes právem patří k absolutní světové špičce,“ vysvětluje Petr Jaroš, ředitel společnosti Telight.

Mikroskop Q-Phase vážící téměř 600 kg je na univerzitě instalován v maximální možné sestavě. Jeho součástí je tak 24 jamkových desek, které umožňují zkoumat až 24 vzorků v rozdílných podmínkách v rámci jednoho experimentu. Přístroj má velmi široké spektrum využití, od medicíny a farmakologie, až po studium nejrůznějších biomateriálů. Pomáhá s výzkumem léčby rakoviny, neurologických nemocí, kmenových buněk, imunologii, nebo také při testování alternativ současných antibiotik.

Jednou z prvních uživatelek mikroskopu na univerzitě bude profesorka Anne Straube z Centra pro mechanochemickou biologii. Přístroj jí poskytne nový pohled na změny tvaru buněk a jejich mobilitu. Mikroskop nalezne uplatnění také na Warwick Medical School v týmu Dariuse Koestera, který zkoumá proces adheze buněk a vliv vnějších mechanických podnětů na jejich fungování.

Mikroskopická zařízení od Telightu využívají v současné době také v Institutu Jacquese Monoda a Pasteurově ústavu v Paříži, Institutu Maxe Planca v Drážďanech, ve farmaceutickém koncernu Sanofi či japonské Konica-Minolta.

Úspěch Telightu ukazuje, že příležitosti pro české inovativní technologie v Británii jsou. Podpora vědy a výzkumu je jednou z hlavních priorit ostrovní vlády. Ta v březnu 2023 přestavila plán s alokací 3,5 mld. GBP do roku 2030 na upevnění pozice Spojeného království jako vědeckotechnické supervelmoci - řada nových opatření podpořených více než 370 miliony GBP jde na podporu investic do inovací a využítí potenciálu nových technologií. V novém rámci pro vědu a techniku Science and Technology Framework se vláda dále zavázala k investicím ve výši 250 mil. GBP do tří transformačních technologií v oblasti umělé inteligence (AI), kvantových technologií a biologického inženýrství, které mají pomoci řadě průmyslových odvětví vypořádat se s největšími globálními výzvami, jako jsou klimatické změny a zdravotní péče. Vláda se v rámci plánu zavazuje k podpoře dalších dvou technologií - polovodičů a telekomunikací budoucnosti.Program World Class Labs alokuje 50 mil. GBP na financování na pomoc výzkumným ústavům a univerzitám modernizovat zařízení, aby měli britští vědci přístup k nejlepším laboratořím a vybavení, které potřebují pro prvotřídní výzkum.

Vláda také usiluje o uzavření dohod o technické spolupráci s řadou mezinárodních regionů. Právě na ně míří nová Mezinárodní technologická strategie, která staví mezinárodní spoluprávi na šesti klíčových technologiích: umělé inteligenci, kvantových výpočtech, bioinženýrství, polovodičích, telekomunikacích a datech. Tato partnerství mají zahrnovat společné projekty výzkumu a vývoje (R&D), posílení kyberbezpečnostních obran spojenců proti potenciálním hrozbám, podporu digitálního obchodu a získání zahraničních talentů. V rámci nové strategie budou britští výzkumní pracovníci povzbuzováni k účasti na výměnách s mezinárodními partnery a také na výzkumných a inovačních iniciativách, jako je síť Eureka. Práve v rámci této strategie byla Česká republika společně s Polskem identifikována jako prioritní země pro spolupráci v rámci regionu střední a východní Evropy.

Jitka Dvořáková, AMI Communications

Tamara Slate Glässner, ekonomická specialistka, Velvyslanectví ČR v Londýně


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688