Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  13.04.2023 10:45:05

Ranní okénko - Data ze Spojených států s trhem příliš nezahýbala

Hned po ránu dorazí z tuzemské ekonomiky informace o březnovém růstu cen, kdy proti únoru by se mělo dostavit snížení jak meziměsíční, tak meziroční míry inflace. Včera již přišly výsledky ze Spojených států, které se příliš neodchýlily od odhadu analytiků a meziroční inflace nakonec dosáhla rovných 5,0 %. Ve večerních hodinách pak dorazil zápis z posledního zasedání Fedu, který ukázal, že na jednu stranu setrvávají obavy ohledně příliš pomalého tempa desinflace, na druhou stranu je ale další zpřísňování měnových podmínek omezeno problémy v bankovním sektoru. Ohledně květnového rozhodnutí žádná výraznější nápověda nepřišla a trh i nadále předpokládá, se zhruba 2/3 pravděpodobností, 25bb hike.

Tuzemská březnová inflace by měla vykázat zvolnění, kdy podle našeho propočtu v březnu ceny rostly o 0,1 % m/m. Při absenci cenového šoku ze strany energií (cenové stropy), bude inflaci chybět výraznější impulz. Ceny dovolených se měly snížit díky sezónním vlivům. Potraviny podle dostupných výsledků šetření ČSÚ v březnu meziměsíčně zlevnily (očekáváme pokles cen okolo 1 %) a o něco výrazněji (zhruba o 2 %) zlevnily pohonné hmoty. Proinflačně ale pravděpodobně, jak tomu v březnu bývá, působily administrativní (daňové) změny u alkoholu a tabáku a nadále v plusu očekáváme také meziměsíční změnu cen jádrové složky inflace. V souladu s mediánovým odhadem analytiků předpokládáme celkovou meziroční inflaci na 14,9 % po 16,7 % v únoru.

Průmyslová výroba v eurozóně měla v únoru růst meziměsíčně o 1,0 % po o něco nižším nárůstu v lednu. Tomu napovídají již některé zveřejněné výsledky z větších zemí eurozóny, jako je Německo (+2,0 %), Francie (+1,2 %) nebo často volatilní Irsko (+3,1 %).

Na včerejší výsledek spotřebitelské inflace naváže dnes americký statistický úřad výsledky březnové inflace ve výrobě. Po překvapivě nízkém výsledku v únoru (-0,1 % m/m) očekává trh meziměsíční stagnaci, avšak zbylé odhady se přiklánějí spíše směrem k mírnému růstu nežli poklesu. Meziročně by to odpovídalo růstu cen o 3,0 %.

Pohled zpět:

Americká inflace se příliš neodchýlila od odhadů analytiků a meziroční míra dosáhla v březnu 5,0 % (vs 5,1 % odhad). I vzhledem k vyšší srovnávací základně to proti únoru představuje pokles o celý procentní bod. Meziměsíčně cenová hladina rostla o 0,1 % (odhad 0,2 %, v únoru 0,4 %). Fed pravděpodobně ale na nejbližším květnovém zasedání bude argumentovat zvýšenou jádrovou inflací, která po 5,5 % v únoru stoupla na březnových 5,6 %, důvodem pro zvýšení sazeb mohou být i vyšší ceny ropy. Trh tak po úvodní volatilitě nakonec výsledky přešel bez větší reakce v podobě přecenění jedním či druhým směrem a nadále se více kloní ke květnovému 25bb hiku.

V souladu s naší prognózou poklesl v březnu podíl nezaměstnaných z únorových 3,9 % na 3,7 %. Stejně jako v únoru docházelo během března k růstu počtu volných pracovních míst a k úbytku uchazečů o zaměstnání. Pokles podílu nezaměstnaných lze přisuzovat zejména sezónním vlivům, kdy na jaře tradičně roste zájem zaměstnavatelů o pracovní sílu vykonávající sezónní práce. Ukazuje se tak, že na napjatém českém trhu práce řada zaměstnavatelů nechce riskovat krátkodobé propouštění, jelikož si uvědomují, že opětovné nabírání pracovní síly by bylo znovu složité a nákladné.
Více v komentáři zde: https://investice.rb.cz/?c15002[key]=4596

Americký akciový index S&P 500 po o něco nižších inflačních číslech nejdříve rostl, po zasedání Fedu ale mírně ztrácel a den uzavřel v 0,4% ztrátě. Mírně ztrácela i pražská burza, naopak německý DAX přidal 0,3 %. Koruna proti euru včera odpoledne znovu posilovala a dnes atakuje hranici 23,3 EUR/CZK.

Autor: Vratislav Zámiš, analytik

Editor: Lenka Kalivodová, analytička

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

03.01.2024Ranní okénko - Závěr týdne ve znamení dat z trhu práce Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
03.11.2023Ranní okénko - Stabilní sazby ČNB, v USA vycházejí data z trhu práce Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688