Jan Berka (Roklen24)
Banky  |  12.04.2023 16:01:58

Nejen banky. Do problémů se mohou dostat i nebankovní finanční instituce

Nejen banky. Do problémů se mohou dostat i nebankovní finanční instituce

16:01 12. dubna 2023
Zdroj: Depositphotos

Mezinárodní měnový fond upozorňuje na rizika nebankovních finančních subjektů. Penzijní fondy, pojišťovny, hedgeové fondy a další aktuálně spravují téměř polovinu finančních aktiv. Stabilita i hladké fungování segmentu jsou klíčové faktory, zejména v prostředí vyšších sazeb a volatility.

MMF upozorňuje především na rizika investic přes páku, nesoulad likvidity a propojenost. Za příklad dává situaci ze září/října 2022 v sektoru britských penzijních fondů, kde se sešly všechny tři rizika najednou. V tabulce MMF popisuje jednotlivá rizika a jejích sílu pro různé druhy nebankovních finančních subjektů.

Zdroj: MMF
Zdroj: MMF

U hedgeových fondů je kladen důraz na leverage (měřeno násobkem hodnoty aktiv). Zatímco podíl hotovostní páky klesl, MMF poukazuje především na tu syntetickou (přes deriváty), jejíž podíl naopak významně vzrostl zejména u fondů zaměřujících se na makro.

Zdroj: MMF
Zdroj: MMF

U propojenosti bankovních a nebankovních subjektů MMF upozorňuje na změnu ve financování. V průběhu času se financování nebankovních subjektů přesunulo od bank k nebankovním institucím. Kde došlo na zvýšení, je přeshraniční financování nebankovních subjektů bankovními.

Zdroj: MMF
Zdroj: MMF

Investiční fondy mohou být nejvíce ohroženy s ohledem na nesoulad likvidity, pokud drží nelikvidní riziková aktiva jako např. vysokovýnosové dluhopisy, státní i firemní, rozvojových trhů. Na to pak navazuje i vysoké riziko přeshraniční propojenosti přes spillover efekt v případě výprodeje.

Zdroj: MMF
Zdroj: MMF

MMF zmiňuje specifičnost aktuálního prostředí, kdy centrální banky s ohledem na inflaci nemohou jednat stejně jako za situace nízké inflace. Mohl by tak vzniknout rozpor mezi dosažením cenové a finanční stability. Základem stability nebankovního finančního sektoru je dohled a regulace, rovněž je dle MMF potřeba odstranit mezery ve vykazování klíčových údajů, včetně podstupovaného rizika u půjček a derivátů. Celkově je třeba kvalitní risk management podpořený obezřetnostními standardy, jako jsou kapitálové a likviditní požadavky.

Jakmile je centrální banka nucena zasáhnout, měla by podle MMF využit tři hlavní nástroje. Jde o dočasnou intervenci na celém trhu, kde mají nebankovní instituce expozici, jež je ohrožuje. O intervenci z pozice věřitele poslední instance, kdy je potřeba systémově důležitým nebankovním subjektům dodat likviditu výměnou za kolaterál. A nakonec přistup k trvalým lending facilitám pro konkrétní instituce, kde však musí být podmínky přístupu nastaveny vysoko, aby bylo eliminováno riziko morálního hazardu. Zároveň je potřeba mezinárodní spolupráce.

Zdroj: MMF

Ekonomika

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Banky:

Út 10:33  Makro: Holub pro postupné snižování sazeb ČNB Research (J&T BANKA)
Út   8:14  T. Holub preferuje snížení sazeb o 50bps ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   8:12  MNB srazí sazby o dalších 50 bazických bodů ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688