mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  06.04.2023 08:38:00

Český průmysl bezpilotního letectví může prorazit i v Estonsku

Drony a bezpilotní letouny nabývají v současném způsobu vedení války na významu v oblasti zpravodajství, sledování a průzkumu, přesných úderů a identifikaci cílů. Estonsko, podobně jako mnohé další země, usiluje o modernizaci svých schopností v oblasti bezpilotních prostředků a v České republice vidí možného strategického partnera.

Estonská armáda v současné chvíli připravuje novou koncepci zapojení bezpilotních prostředků do svých jednotek a jejich integraci se stávajícími systémy C4ISR (velení, řízení, komunikace, počítače, zpravodajství, sledování a průzkum), aby se zlepšilo povědomí armády o situaci na bojišti a schopnosti rychlého rozhodování. Země má zájem pořídit několik typů UAV: Mikrodrony, které mohou být využity ve velkém množství k překonání obrany nepřítele (taktika rojení), středně velké drony ať už s pevnými křídly či rotorové pro průzkumné a sledovací mise a také UAV pro identifikaci cílů a navádění dělostřelecké palby (Estonsko např. v letošním roce pokračuje s nákupy samohybných jihokorejských houfnic K9 či amerických systémů HIMARS).

Estonské obranné síly (EDF) v současnosti provozují několik typů bezpilotních letounů, integrace těchto prostředků do bojových operací estonské armády je ale nízké, užívané prostředky nejsou vhodné ke všem typům misí. Armádní bezpilotní letouny totiž musí mít řadu vlastností a kvalit, aby byly účinné ve vojenských operacích. UAV musí být schopný provozu v komplikovaných klimatických a povětrnostních podmínkách včetně větru, sněhu či husté mlhy. Musí být schopen zůstat ve vzduchu po delší dobu, aby mohl provádět sledování a průzkum na velkém území, během této doby musí být schopen přenášet šifrovaná data ve vysoké kvalitě zpět na základnovou stanici v reálném čase. Musí se umět vyhnout detekci nepřátelskými radary, případně disponovat autonomními schopnostmi v případě ztráty spojení se základnou.

Pro Estonsko je proto potenciální přínos pořízení českých bezpilotních prostředků významný: Český průmysl bezpilotních letounů je rostoucím a dynamickým odvětvím, v zemi působí celá řada výrobců a dodavatelů UAV. Firmy sdružené v Alianci pro bezpilotní letecký průmysl, nově vznikající Platformě bezpilotního letectví při Hospodářské komoře ČR či v Asociaci obranného a bezpečnostního průmyslu nabízí vlastní řešení a mohou zákazníkům nabízet širokou škálu platforem, senzorů a dalšího vybavení a vytvořit tak řešení na míru. Díky své historii v oblasti letecké a obranné techniky Česká republika využila své technické dovednosti a zdroje a stala se předním dodavatelem bezpilotních letounů pro vojenské i civilní aplikace.

S cílem seznámit se s nejnovějšími řešeními a inovacemi v průmyslu bezpilotního letectví proto v březnu 2023 přicestovala do České republiky delegace složená ze zástupců Estonského centra pro obranné investice, Estonských obranných sil a Obranné ligy Estonska.

Během třídenního programu se delegace seznámila např. s firmou Primoco UAV, která se specializuje na vývoj a výrobu středně velkých UAV. Své průzkumné drony Leleka 100 a Leleka 1000 představila česko-ukrajinská společnost U&C UAS, delegace se také zúčastnila letové demonstrace dronů Argus Predator firmy Free Horizon, v Liberci se detailně seznámila se systémem SkySpotter 150 - plně autonomní a soběstačnou bezpilotní helikoptérou firmy LIAZ. Mezi další významné společnosti v českém průmyslu bezpilotních letounů patří UpVision, která vyvíjí a vyrábí bezpilotní letouny pro průmyslové inspekce a mapování. Firma Honeywell představila své technologie pro bezpilotní letecký průmysl, zejména přelomový systém pro autonomní fungování UAV v oblastech s vysokou mírou rušení.

Část programu byla také věnována opačné straně mince z pohledu armády – obraně proti UAV. České firmy JISR Institute, URC Systems a Retia představily svá mobilní i permanentní řešení k odhalení, identifikaci a neutralizaci nepřátelských bezpilotních letounů včetně elektronických systémů k rušení, zmatení (spoofing) či vyřazení bezpilotních prostředků. Pro představu o šíři českého leteckého průmyslu se delegace seznámila také s vývojáři leteckých motorů pro UAV - firmou PBS Velká Bíteš a předním českým výrobcem aktivních leteckých radarů Eldis Pardubice.

Výčet firem, se kterými by se estonští experti mohli sejít je ovšem mnohem delší – v Česku působí také výrobci senzorů a dalších komponentů pro UAV či vývojáři software a autonomních systémů pro bezpilotní prostředky. Český průmysl bezpilotních letounů těží ze silných výzkumných a vývojových kapacit v zemi, kde několik univerzit a výzkumných ústavů provádí výzkum technologií a aplikací bezpilotních letounů. Výhodou českých výrobců je lokalizace výroby v EU, úzká spolupráce s Armádou ČR a vysoký počet mezinárodních referencí.

Návštěva estonské delegace v České republice poukazuje na rostoucí význam českého průmyslu bezpilotních letounů na globální scéně a české firmy mají v budoucích tendrech na modernizaci estonské armády vysokou šanci uspět.

Petr Preclík, ekonomický diplomat Velvyslanectví ČR v Tallinnu

Galerie


Český průmysl bezpilotního letectví se představil estonským partnerům


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Čt   3:37  Heavy rain and flash flooding is likely across portions of the Midwest into the... US National Weather Service (weather.gov)
Čt   0:00  Children should NEVER be left in a car, no matter the time of year US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688