Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.03.2023 14:26:00

Toto není medvědí trh, upozorňuje stratéžka Wells Fargo

Na trhu jsou znát obavy z medvědího trhu a opakování roku 2022, ale s tím rozdílem, že úvěrové trhy jsou zdravé, to samé platí o spotřebiteli, a mzdy rostou. To nejsou typické známky medvědího trhu a není tak namístě chovat se investičně tak, jako kdybychom v něm byli. Pro Bloomberg to uvedla stratéžka Wells Fargo Anna Han. Ta podle svých nečeká, že na trh dorazí velká rally, zároveň je však podle ní nepravděpodobný i větší pokles. Namístě je tak spíše vybírání konkrétních investičních příležitostí.

Han nevylučuje, že trh se ještě nepodívá níž než v říjnu minulého roku. Na to by ale „bylo potřeba skutečně hodně“. Jinak řečeno, podmínky se musely výrazně zhoršit na to, aby trh otestoval nové dno. V ekonomice také podle expertky probíhají výrazné strukturální změny. Primárním příkladem mohou být posuny na trhu práce a v chování zaměstnanců, včetně jejich touhy pracovat více z domova. Na tyto změny si pak korporátní sektor teprve zvyká a bude trvat nějakou dobu, než se vše usadí.



Na Bloombergu zazněl dotaz týkající se predikcí, podle kterých by index S&P 500 mohl letos klesnout až na 3400 bodů (nyní se pohybuje nad 3800 body). Han míní, že na to by muselo dojít k opětovnému zvednutí inflace, růstu výnosů vládních dluhopisů a také rizikových prémií na trhu korporátních obligací. „To nyní není náš základní scénář,“ dodala stratéžka.

O investicích v současném prostředí hovořil na Bloombergu i Mark Mobius. Ten podle svých slov již asi rok tvrdí, že sazby půjdou dál nahoru a to se potvrzuje. Investor přitom míní, že „pokud se inflace drží na 5 %, je třeba jít se sazbami nad 5 %. Pokud se inflace drží na 6 %, musí jít sazby nad 6 %.“ Hodně tak záleží a bude záležet na tom, jak se bude vyvíjet inflace. Bude muset Fed zvedat sazby až do chvíle, kdy přijde recese? Mobius na uvedenou otázku odpověděl, že „plán je snížit inflaci“. Fed má ale dvojí mandát, vedle inflace se podle něj musí ohlížet i na ekonomickou aktivitu a zaměstnanost. Podle investora je ale tento mandát nyní v konfliktu. Fed tak bude sazby zvedat, ale „opatrně“.



Mobius je známým expertem na rozvíjející se trhy. V rozhovoru poukázal na to, že některé centrální banky v těchto zemích nyní na rozdíl od Fedu sazby snižují. Pokud by ale v USA šly sazby ještě výrazně nahoru, omezilo by to prostor pro další pokles sazeb na rozvíjejících se trzích. Mobius pak podle svých slov už věnuje více pozornosti čínským akciím.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688