ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  16.03.2023 12:42:51

spuštění programu budování kapacit, aby se zahájila obnova Ukrajiny - Nový evropský Bauhaus

Komise dnes ve spolupráci s ukrajinskými organizacemi spouští program Nového evropského Bauhausu týkající se budování kapacit pro obnovu Ukrajiny. Navazuje na setkání mezi členy Komise a ukrajinskou vládou, které se konalo 2. února v Kyjevě, na summit EU-Ukrajina, jenž probíhal 3. února, a na návštěvu komisaře Virginijuse Sinkevičiuse v Kyjevě ve dnech 16. až 17. února, při nichž se projednávaly spolupráce a pomoc Ukrajině v jejím úsilí o udržitelnou obnovu a iniciativa „Phoenix“.

Program bude spuštěn dnes odpoledne během akce na vysoké úrovni s komisařemVirginijusem Sinkevičiusem. Cílem iniciativy zaměřené na budování kapacit je poskytnout jak inspiraci, tak praktickou pomoc obcím zapojeným do rekonstrukce a obnovy Ukrajiny. Program organizují na jedné straně ukrajinští partneři Ro3kvit, ReThink, Pakt starostů a primátorů East a Evropská rada architektů na straně druhé. Předsedkyně Ursula von der Leyenová a komisařky Mariya Gabrielová a Elisa Ferreirová se této akce zúčastní prostřednictvím videopříspěvku.

Předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová uvedla: Obnovíme Ukrajinu. Je to naše povinnost, kterou uskutečníme. Obnova pod vedením Ukrajiny by měla probíhat v duchu Nového evropského Bauhausu. Jsou zde urbanisté, architekti a inženýři, kteří se plně zapojují, a pojetí Nového evropského Bauhausu je bude inspirovat. Naší vizí je proměnit válečnou zkázu v příležitost k vybudování krásné a zdravé budoucnosti Ukrajiny.“

Řešení klíčových potřeb ukrajinských obcí

Od dubna se uskuteční řada webinářů, které budou řešit potřeby ukrajinských obcí (neboli „hromad“). První webinář stanoví politický rámec pro budování kapacit a představí tři další moduly, které se budou zabývat různými aspekty obnovy:

  • Modul 1 zavede možné modely spolupráce mezi různými aktéry při obnově obcí a způsoby, jak zajistit inkluzivnost procesu. Zejména prozkoumá osvědčené postupy pro posuzování a distribuci zdrojů, participativní nástroje a možnosti financování.
  • Modul 2 zdůrazní příležitosti pro udržitelnou a inkluzivní obnovu na Ukrajině. Představí způsoby, jak začlenit zásady oběhovosti do poválečné rozvojové strategie, prozkoumá řešení pro inteligentní distribuční soustavy, autonomní energetiku nebo chemické/fyzikální využití materiálů.
  • Modul 3 se bude zabývat problémem nedostupného bydlení a obecným stavem poskytování bydlení na Ukrajině. Bude zkoumat různé modely bydlení a možné úlohy obcí při správě bydlení, jakož i vztah mezi bydlením a dalšími odvětvími, jako je sociální zabezpečení nebo územní plánování.

V návaznosti na první tři moduly Komise a naši ukrajinští partneři za podpory celé komunity Nového evropského Bauhausu analyzují další potřeby a vypracují další opatření na pomoc při obnově.

Souvislosti

Nový evropský Bauhaus je environmentální, hospodářský a kulturní projekt, který uvedla do života předsedkyně von der Leyenová ve svém projevu o stavu Unie v roce 2020. Zaměřuje se na budování komunit a přístupy zdola nahoru k provádění Zelené dohody pro Evropu tím, že podporuje krásná, udržitelná a inkluzivní místa, výrobky a služby.

Pouhé dva roky po spuštění se Nový evropský Bauhaus rozrostl v hnutí s aktivní a rostoucí komunitou s více než tisícem členů z nejrůznějších odvětví (např. vzdělávání, stavebnictví, móda), kteří působí ve všech členských státech EU i mimo ně.

Od začátku ruské agrese proti Ukrajině prokázala komunita Nového evropského Bauhausu, že je připravena Ukrajincům pomoci, přičemž bude v co největší míře kombinovat mimořádná opatření s tím, co země v dlouhodobějším horizontu potřebuje.

Všechny činnosti Nového evropského Bauhausu na Ukrajině jsou úzce koordinovány s kolegy z pracovní skupiny pro Ukrajinu, generálního ředitelství odpovědného za evropskou politiku sousedství a jednání o rozšíření, delegace EU na Ukrajině a Paktu starostů a primátorů East. Nový evropský Bauhaus rovněž velmi úzce spolupracuje s několika ukrajinskými partnery, jako jsou nevládní organizace Ro3kvit, ReThink a Evropská rada architektů.

Další informace

Úvod k budování kapacit pro obnovu

Úvodní modul programu budování kapacit

Akci můžete sledovat online zde.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688