Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.03.2023 06:35:00

Současné prostředí řada investorů v životě neviděla - Parker

Zakladatel společnosti Trivariate Adam Parker, který dříve pracoval například v Morgan Stanley, moc nevěří v příběhy, podle kterých by si americké akcie měly letos připsat výraznější zisky (viz první část rozhovoru zde). Kromě toho zmínil sektory, kterým by věřil, vrátil se ke svému pohledu na Apple a k prostředí, které řada investorů za svůj život ještě neviděla.

„Nejsem v táboře, který věří v prudký růst zisků. Bylo by to tedy na násobcích a to není tak jednoduché,“ dodal expert s tím, že výraznou alternativou pro akcie jsou nyní již dluhopisy. Ty totiž nabízí znatelně vyšší výnosy než v minulosti a u vládních dluhopisů jsou bez rizika, kterému čelí investoři na akciovém trhu. Pro hodně lidí je to situace, kterou zažili poprvé ve svém životě, protože doba, kdy se výnosy držely velmi nízko, byla dlouhá.



Parker se vrátil k akciím s tím, že „pokud všichni vědí, že jsem ošklivý, neudělá mě to hezkým.“ Jinak řečeno, negativní sentiment na trhu neznamená, že trh je kvůli tomu atraktivní a negativita je dobrým signálem pro nákup. Zřejmé je to u zmíněných valuací, které se v říjnu minulého roku pohybovaly kolem patnácti, ale nyní je poměr cen akcií k ziskům očekávaným po následujících 12 měsíců nad osmnácti.

Možnou hodnotu vidí Parker v energetice, k tomu zmínil průmyslové kovy a finanční sektor. Spotřebitel je podle experta silný, ale akcie v sektorech přímo provázaných se spotřebou kvůli tomu nemusí být nutně atraktivní. „Pokud se podívám na fundament a cash flow, porovnám Apple, který představuje 5 % kapitalizace celého trhu, a energetiku, která tvoří 5 % kapitalizace trhu, beru energetiku,“ dodal Parker. Jeho teze stojí zejména na tom, že investiční výdaje firem v energetice jsou v útlumu, ale poptávka po energiích je silná. To by mělo podle experta znamenat vyšší ceny a vyšší podíl spotřebitelských výdajů, které půjdou na energie.

Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688