Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.03.2023 13:11:50

Kdy se konečně projeví monetární utahování v celé ekonomice?

Atraktivní investicí jsou nyní dlouhodobé vládní dluhopisy v USA. Pro Bloomberg to uvedla Priya Misra z TD Securities. Podle ní se sazby americké centrální banky mohou usadit mezi 5 – 6 %, ale hlavní je, že to Fed myslí vážně se snížením inflace na 2 %. K tomu podle expertky nedojde bez recese a to znamená, že atraktivní jsou právě vládní dluhopisy.

Misra by se podle svých slov vyhnula krátkodobějším dluhopisům, protože ty jsou velmi citlivé na změny v očekávání terminálních sazeb. Tedy toho, kam až Fed sazby zvedne. Při současných výnosech jsou naopak zajímavé dlouhodobější obligace, a to i ve srovnání s rizikovými aktivy včetně akcií. Ta totiž podle expertky neodrážejí příchod recese.

Následující graf ukazuje vývoj rozdílu mezi ziskovým výnosem amerických akcií (obrácené PE) a výnosem tříměsíčních vládních dluhopisů. Tento rozdíl se nyní blíží k nule, výnosy krátkodobých dluhopisů jsou tedy podobné jako ziskový výnos amerického akciového trhu. Podobná situace naposledy nastala před více než 20 lety, mezitím se ziskový výnos akcií pohyboval znatelně nad výnosem krátkodobých dluhopisů:

s&p500 výnos
Zdroj: Twitter

Akcie podle expertky ve svých cenách neodrážejí žádné výraznější zpomalení hospodářské aktivity, přestože Fed se jej snaží dosáhnout tak, aby ochladil inflační tlaky. Centrální banka tak bude dál zvedat sazby a podle expertky neskončí dříve, než se nezaměstnanost dostane k 5 %. Do té doby budou obligace i dobrým diverzifikačním nástrojem.

Misra odpovídala na dotaz, proč americké hospodářství zatím nevykazuje známky slábnutí. Podle ní se mohly v lednu projevit některé jednorázové faktory ukazující na větší sílu. Hlavně se ale ještě plně nedostavil efekt monetárního utahování. Podle ekonomky totiž politika Fedu přešla do restrikce až na konci minulého roku. Nemusí být tedy sice jasné, zda restrikce funguje se zpožděním 12 měsíců či jiným, nicméně je pravděpodobné, že pár měsíců po přechodu do restriktivní oblasti se tato změna ještě neprojevila. Přispívají k tomu přitom i silné rozvahy spotřebitele.

Zdroj: Bloomberg


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 20:36  ➡️US100 zůstává po rozhodnutí Fedu pod tlakem X-Trade Brokers (XTB)
St 20:24  Světové akcie: Vyplatí se v květnu prodávat? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688