mmr.cz (MMR)
Reality  |  06.03.2023 16:01:22

Podpora jednotného standardu územních plánů

V lednu a únoru uspořádalo Ministerstvo pro místní rozvoj ve spolupráci s krajskými úřady sérii školení k jednotnému standardu územně plánovacích dokumentací, který je vyžadován novelizovanou vyhláškou od 1. ledna 2023. Ve všech krajích bylo proškoleno celkem 1040 pořizovatelů a projektantů, což má jednoznačně pozitivní vliv na hladký náběh této povinnosti.

Jednotný standard představuje požadavky na uspořádání elektronických dat územně plánovacích dokumentací a na grafické vyjádření jejich vybraných jevů. Cílem je umožnit prezentaci a sdílení územně plánovacích dokumentací v národním geoportálu územního plánování, zajistit jejich lepší srozumitelnost, kontrolovatelnost a koordinaci, využít data pro analytickou činnost a zajistit plnění požadavků směrnice INSPIRE z hlediska poskytování údajů o plánovaném využití území.

Povinnost zpracování a odevzdání územně plánovacích dokumentací v jednotném standardu je ve stavebním zákoně zakotvena od března 2020. Podrobnosti jednotného standardu stanoví vyhláška č. 500/2006 Sb. a s ní související vyhláška č. 501/2006 Sb., obě novelizované vyhláškou č. 418/2022 Sb. účinnou od 1. 1. 2023. Přechodná ustanovení určují, zda je nutné pořizované územní plány a jejich změny převést do jednotného standardu. Zároveň stanoví, že při první změně územního plánu, jejíž pořizování bude zahájeno po konci roku 2022, je nutné uvést celý územní plán do souladu s požadavky jednotného standardu.

Kromě školení, která byla ve všech krajích dostupná pořizovatelům i projektantům zdarma, zřídilo Ministerstvo pro místní rozvoj webovou stránku, kde soustřeďuje veškeré podpůrné materiály k jednotnému standardu. Kromě vlastní vyhlášky je zde dostupný metodický pokyn k jednotnému standardu územního plánu, průběžně doplňované vybrané otázky a odpovědi a rovněž prezentace a videozáznam ze školení. Pokud ani po nastudování vyhlášky, metodiky a častých otázek nebudou některé otázky objasněny, je možno zaslat dotaz na e-mail KonzultacniStredisko@uur.cz.

Převedení územních plánů do jednotného standardu je podporováno dotačními tituly. Pro obce s počtem obyvatel nad 5000 lze využít Integrovaný regionální operační program (IROP), ve kterém je na převedení územních plánů do jednotného standardu připraveno celkem 600 mil. . Podle kraje, ve kterém se obec nachází, lze využít buď výzvu 75. nebo 76. Obě byly vyhlášeny 31. 1. 2023, příjem žádostí byl zahájen 28. 2. 2023.

Pro přípravu projektů s využitím dotace z IROP je možné využít Konzultační servis IROP. Obce s počtem obyvatel do 5000 včetně mohou využít dotaci z národního programu, ve kterém by mělo být letos dostupných 90 mil. . První aktivita z tohoto programu podporuje zpracování nových územních plánů v jednotném standardu, druhá aktivita je zaměřena na změny, kterými jsou územní plány převáděny do jednotného standardu.
Podpora jednotného standardu územních plánů
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688