Mladá Boleslav (mb-net.cz)
Z regionů  |  03.03.2023 09:35:36

Nový přístroj v Klaudiánově nemocnici prověří stav jater - Ultrasonografický přístroj a rentgenové C-rameno mladoboleslavská nemocnice pořídila díky dotaci z REACT-EU

Gastroenterologické oddělení Klaudiánovy nemocnice má dva nové přístroje, díky kterým může lépe vyšetřit své pacienty. Ultrasonografický přístroj a rentgenové C-rameno mladoboleslavská nemocnice pořídila díky dotaci z REACT-EU – Rozvoj a modernizace Oblastní nemocnice Mladá Boleslav.
Nové přístroje v nemocnici
Nové přístroje v nemocnici

Ultrasonografický přístroj mělo gastroenterologické oddělení do této doby pouze zapůjčený. Nový Aloka Arietta 850 firmy HITACHI navíc nově umožňuje provádění elastogragie jater. „Jedná se o neinvazivní metodu měření elasticity, tedy tuhosti jaterní tkáně. Struktura jaterní tkáně se vlivem chronického zánětu mění a zvyšuje se jeho tuhost. Tato změna, která je způsobená nejčastěji chronickým zánětem na podkladě dlouhodobého užívání alkoholu, ale i jinými chronickými metabolickými procesy v těle, například autoimunitními procesy, chronickými virovými onemocněními, jako jsou hepatitida B a C. Tím se mění struktura jaterní tkáně, kdy jsou funkční buňky nahrazované vazivem, čímž dochází k fibróze a zvyšování tuhosti jater. Konečným stadiem tohoto chronicky progredujícího procesu je jaterní cirhóza,“ vysvětluje primář gastroenterologického oddělení Juraj Marček. Ten předpokládá, že ročně vyšetří až 600 elastografii, u pacientů v ambulancích i na lůžkovém oddělení.

Nový přístroj lékařům tedy umožňuje zjistit stupeň cirhózy a umožňuje sledovat vývoj fibrózy v čase a tím hodnotit efekt léčby. Toto vyšetření nahrazuje invazivní vyšetření a tím se minimalizuje hrozba krvácení v případě jaterní biopsie. Kromě elastografie umožňuje tento přístroj provedení standardního ultrazvuku břicha, které gastroenterologické oddělení nemocnice provádí od roku 2021. Součástí tohoto vyšetření je dopplerovské měření průtoku krve cévami břišní oblasti. Ve vybraných případech například lze provádět i ultrazvukové vyšetření střev. „Toto vyšetření však v žádném případě nenahrazuje koloskopii a rentgenové zobrazení střev, které jsou v diagnostice nespecifických střevních zánětu, jako je Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida, nezastupitelné. Ze všech vyšetření pořizujeme dokumentaci, která se automaticky uloží do centrální nemocniční databáze,“ říká primář Marček.

Dalším novým přístrojem tohoto oddělení je rentgenové C-rameno Cios Alpha od firmy Siemens, které se využívá k vyšetření žlučových cest a vývodu slinivky břišní (ERCP vyšetření). Doposud bylo toto vyšetření prováděno pouze v prostorách RDG oddělení. Pro lékaře to znamenalo několikrát denně přesouvat endoskopy s příslušenstvím, které jsou velice citlivé na manipulaci a převoz. Umístění C-ramena v prostorách gastroenterologického oddělení přináší výraznou úsporu času.

Nejčastějším důvodem k vyšetření pomocí C-ramena je kámen vyplavený ze žlučníku do žlučovodu, který způsobí žlučníkový záchvat a neprůchodnost žlučovodů. Při tomto vyšetření, které kombinuje endoskopii a RTG vyšetření, lékaři dokážou žlučovody zprůchodnit a kamen ze žlučovodů vytáhnout. Následuje chirurgické odstranění žlučníku. „Dále tímto vyšetřením zprůchodňujeme žlučovod při akutním zánětu žlučovodů, při uzávěru žlučovodu nádorem nebo jinou příčinou. Další indikací k vyšetření jsou podezření na rakovinu žlučovodů a slinivky břišní, kdy výskyt rakoviny slinivky v populaci razantně narůstá,“ vysvětluje primář Marček. Pomoci C-ramena kontrolují lékaři polohu zavedených metalických stentů a tím zobrazují místo ve střevě, kde například se nachází nádor nebo zdroj krvácení. To lékař označí kovovou svorkou pro další potřeby chirurga nebo pro umístnění endoskopicky zavedených sond do trávicího traktu.

V roce 2022 provedli lékaři gastroenterologického oddělení mladoboleslavské nemocnice téměř 5000 endoskopií: z toho 450 preventivních koloskopii, kdy ve 293 případech diagnostikovaly polypy nebo rakovinu tlustého střeva. U téměř 600 pacientů provedli odstranění polypu z trávicí trubice. Ambulantně vyšetřili přes 600 nových pacientů a provedli přes 2000 kontrolních vyšetření. „Jsem rád, že i přes obtížnou situaci způsobenou pandemii COVID-19 jsme i v letech 2020 a 2021 zaznamenali mírný vzestup v počtu preventivních vyšetření na rakovinu tlustého střeva. V minulém roce počet preventivních vyšetření vzrostl o téměř 20 procent,“ dodal primář Marček.

nemocnice

Zveřejnil: Pavel Šubrt
Vytvořeno / změněno: 3.3.2023 / 3.3.2023

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688