Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  03.03.2023 09:18:17

Úroky musí jít bezpodmínečně nahoru

Úroky musí jít bezpodmínečně nahoru

09:18 3. března 2023

Klíčové body

  • Tržní výhled amerických o evropských sazeb vzrostl.
  • Americká výnosová křivky se přehoupla přes 4 %.
  • Koruna odevzdala část předchozích zisků.
Zdroj: Depositphotos

Evropské i americké sazby mají za sebou další vlnu přecenění. Data podpořená komentáři z ECB a Fedu posunula tržní očekávání vrcholu sazeb na obou stranách Atlantiku výše. Aktuálně trhy očekávají, že ECB zvýší sazby až na 4 % a Fed na 5,5 %. Americká výnosová křivka se přehoupla nad 4 %, aniž by strhla akcie do červených čísel. Včera úřadovala především evropská data, dnes budou nejzajímavější ta americká.

Představitelé ECB a Fedu se shodují na tom, že rezistence evropské i americké ekonomiky je nad očekávání větší. Poslední data potvrzují nepolevující sílu proinflačních tlaků, na které je potřeba reagovat. Centrální bankéři se prozatím drží prognóz, zmínky o možnosti posunout sazby mnohem výše jsou ale častější. Vše je přitom podmíněno nad očekávání silnými daty.

A právě ta přišla například u evropské inflace za únor. Celková inflace sice klesla díky nižším cenám energií z 8,6 % na 8,5 %, trh však čekal 8,2 %. Jádrová inflace pak zejména díky rostoucím cenám služeb vzrostla z 5,3 % na 5,6 % při predikci setrvání na lednových hodnotách. Potvrzuje se tak, že evropské tempo růstu cen zůstává perzistentní, a dokonce se začíná projevovat v nárůstu dlouhodobých tržních očekávání.

Například 5Y5Y inflační swap se dostal nad hranici 2,5 %, což jsou úrovně nad loňskými maximy vzdalující se dále od cíle na 2 %. I s ohledem na to trh, včetně množství velkých bank, očekává, že ECB posune sazby až na 4 %. Zvýšení úroků o 50 bodů na březnovém zasedání je jistota, což potvrdil i včera zveřejněný zápis z únorového zasedání. Další úpravy budou záviset na datech, včetně březnové prognózy. Pravděpodobnost navýšení o 50 bodů v květnu však s inflačním děním vzrostla. Je ale možné, že delší období významných navýšení vyvolá rozkol v Radě guvernérů ECB, což by, jak je obvyklé, nakonec mohlo vést ke kompromisu. Například ve smyslu vyššího vrcholu, ke kterému se posuneme po menších krůčcích, třeba po 25 bodech.

Dnes nás v Evropě čeká index cen výrobců. Na domácí půdě byla zveřejněna revize HDP za čtvrté čtvrtletí, která ukázala úpravu meziročního růstu z 0,4 % na 0,2 % a mezikvartálního poklesu z -0,3 % na -0,4 %. Nejsledovanějším číslem bude americký index ISM sektoru služeb, zejména jeho dílčí index cen. Právě sektor služeb zůstává zdrojem silných proinflačních tlaků. Pokud se ukáže, že ceny neklesají, ba dokonce vzrostly, výprodej na amerických dluhopisech by mohl pokračovat, stejně tak tak i tlak na silnější dolar.

Aktuálně vidíme, že dlouhý konec americké výnosové křivky zamířil dolů. Klesají i evropské výnosy. Dolar se vrátil zpět nad hranici 1,0600 za euro. Koruna během včerejšího dne odevzdala část zisků po zpevnění pod 23,40 za euro. Revize HDP neměla na kurz vliv. Ten spatřujeme spíše v souvislosti s trendem vývoje celého regionu, u něhož o dnes ráno vypadá na mírné výprodejní tlaky.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx aktuálně obchoduje za středový kurz 1,0621 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 104,76 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0538 do 1,0670 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 23,47 EURCZK, vůči dolaru za středový kurz 22,10 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 23,41 až 23,55 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 21,98 do 22,27 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, ECB, Fed, ČNB, TradingView, CME

Trhy Měny

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688