Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  28.02.2023 11:02:35

Letem světem: dohoda, zásobníky, pokrok, hity a čas

EU a UK uzavřely přelomovou dohodu (tzv. Windsorský rámec), která ukončí spor o obchodní pravidla pro Severní Irsko po brexitu. Dohoda zahrnuje "zelený pruh" s malým množstvím byrokracie pro zboží putující z Británie do Severního Irska, které je určeno k tomu, aby tam zůstalo. Dále pak britský parlament může stanovit pro Severní Irsko určité daně; a "záchrannou brzdu" umožňující zvolenému shromáždění v Belfastu zabránit tomu, aby tam byly uplatňovány nové zákony EU týkající se zboží. Teď musí vláda Rishiho Sunaka přesvědčit skeptické severoirské politiky, aby dohodu podpořili.

Mezinárodní agentura pro energii varuje, že by dodávky plynu do Evropy mohly být letos více zasaženy nárůstem čínské poptávky než úplným zastavením dodávek z RuskaPřesně toto riziko jsme už zmiňovali na konci roku. Oživení v Číně po zrušení nulové tolerance covidu by totiž mohlo zvýšit poptávku po LNG až o 35%. Finální navýšení bude záviset na ceně, ale cena se opět stane důležitou pro skutečné směřování dodávek LNG a nakolik Čína bude schopna nahradit LNG například uhlím. Rozdíl v odhadech skutečného zvýšení dovozů LNG do Číny představuje cca 8% spotřeby Evropy. Takže nejde o nijak malou nejistotu. Pozitivní je, že naplnění zásobníků na konci tento topné sezóny bude výrazně vyšší než vloni. I v letošním roce bude důležité omezování spotřeby v Evropě

 

ChatGPT je nejrychleji rostoucí aplikací podle počtu uživatelů. A poutá pozornost i businessu, protože se od ní očekává automatizace spousty činností. Firmy ale musí přijmout fakt, že odpovědi těchto modelů jsou black box = nevíte, jak k dané odpovědi AI došla, a zda tak trochu (někdy skutečně hodně) nekecá. To může být problém v odvětvích, které jsou hodně sešněrovány regulací a kde případné nesprávné (ale taky špatně vyargumentované) doporučení může narazit na regulaci, případně vést ke ztrátám a žalobám. Proto snahy používat ChatGPT narazily u řady světových investičních bank: Bank of America, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Wells Fargo, Bank of America zakázaly používání ChatGPT v zaměstnání. Je možné, že specifické sektory budou potřebovat spíše úžeji zaměřenou a pravidly sešněrovanou AI. Každopádně znáte to, pokrok nezastavíte. 

Zajímavost z farmaceutického průmyslu. Zjednodušeně řečeno, farmaceutický průmysl je v byznys řízený hity: většina léků (~55%) na sebe nevydělá. Proto potřebuje hitovky, tedy léky s celosvětovými tržbami přes 1 mld. USD ročně. 21% léků uvedených ve 2011-2020 20 top firmami se stalo hity. Představovaly ~70 % příjmů těchto společností.


Investice: čas vs. časování

"Klíčem k budování bohatství na akciovém trhu je čas a nikoliv časování" Bill Miller

"Nejdůležitější je prostě být zainvestován. Většina aktivně spravovaných portfolií nepřekoná trh v důsledku (...) nákupů a prodejů za účelem časování trhu." H. Marks 

 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688