Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  16.02.2023 12:02:10

V této obtížné době zeštíhlete, vyzývají aktivističtí investoři velké německé společnosti

Aktivističtí investoři se opět pustili do letitého úsilí rozdrobit jedny z nejrespektovanějších německých společností. Jejich zefektivnění považují za slibnou cestu, jak pomoci cenám akcií v době, kdy se největší evropská ekonomika dostává z energetické krize.

Tento týden se posledním cílem investorů stal Brenntag, založený v roce 1874 jako obchodník s vejci v Berlíně. Investoři tohoto distributora chemikálií vyzvali, aby od sebe oddělil svou divizi na specializované produkty. Podobné požadavky zaznamenaly také Bayer, Fresenius a Thyssenkrupp. To značí, že akcionářský aktivismus oživuje a může nutit společnosti, aby zvážily zásadní restrukturalizace a odštěpení.

Tuto otočku po loňském útlumu připisuje investiční banka Lazard energetické krizi vyvolané válkou na Ukrajině. Lawrence Elbaum, spolupředseda advokátní kanceláře Vinson & Elkins v oblasti aktivismu pro akcionáře, uvedl, že investoři na současném obtížném trhu hledají strategie, které firmám zvýší hodnotu bez množství finančních prostředků.

Společnost Deka Investment, která má ve správě aktiva za asi 367 miliard eur a která drží podíly ve většině velkých německých korporací, německé společnosti opakovaně upozorňovala na strukturální slabiny. Vedoucí oddělení udržitelnosti a podnikového řízení Ingo Speich uvedl, že očekává, že aktivismus v roce 2023 vzroste. Podpoří ho „nízká ocenění německých korporací ve srovnání s USA a prostředí aktivismu, které není nijak zvlášť velké“. Vzhledem k dlouhé historii těchto korporací (několik z nich bylo založeno v 19. století) nashromáždily i takové divize, které už nemá smysl spojovat pod jednou střechou, řekl Speich. „Nejsme žádní fanatici a nejsme ani fanoušci konglomerátů. Ale když je společnost podhodnocená, má to svůj důvod," řekl.

Německý blue-chip index DAX 30 za poslední rok zaznamenal nejhorší výkon ze všech velkých evropských akciových trhů, když vzrostl jen o 2 %. Poměr ceny k zisku (PE) indexu DAX o násobku 14,6 výrazně zaostává za poměrem PE s násobkem 20,9 pro americký index S&P 500.

01

Štíhlejší struktura

Spojené státy mají mnohem bohatší historii rozpadů společností. Příkladem jsou plány, které v říjnu odhalil výrobce zdravotnických zařízení Medtronic, který ze svých divizí v oblasti monitorování pacientů a ventilátorů vytváří novou společnost. Mezi další americké příklady za poslední dva roky patří Johnson & Johnson, General Electric a 3M.

Joe Kaeser, předseda dozorčí rady společnosti Siemens Energy, uvedl, že Spojené státy jsou mnohem pokročilejší a také úspěšnější v oblasti aktivismu akcionářů. "Štíhlejší nastavení může zapojit nevyužitou energii a umožní, aby vykrystalizovala skrytá hodnota, zejména ve složitém prostředí s obtížnými tržními podmínkami," sdělil agentuře Reuters. Jako generální ředitel konglomerátu Siemens AG od roku 2013 do roku 2021 navrhl jeden z nejúspěšnějších německých rozpadů korporací, když samostatně uvedl na trh Siemens Energy a Siemens Healthineers a když sloučil větrnou divizi Siemensu se španělskou Gamesou.

Problémy s řízením a správou jsou v Německu stále rozšířené a pro aktivisty vytvářejí příležitosti, domnívá se Kaeser. Postoj „přátelé a rodina“ v německých vedeních vede k tomu, že tu je menší povědomí o tom, že společnosti patří akcionářům, než je tomu jinde.

02

Akcionářům Siemensu se zeštíhlení vyplatilo. Německý správce majetku Flossbach von Storch minulý měsíc uvedl, že tak Siemens od roku 2003 vytvořil hodnotu (definovanou dividendami, zpětným odkupem akcií a vývojem cen akcií) kolem 126 miliard eur, což je nejvíce ze všech německých společností obchodovaných na burze.

Ale další příklad zeštíhlení slouží naopak jako připomínka toho, že neexistuje žádná záruka, že jde o cestu k navýšení hodnotu: Konglomerát Thyssenkrupp, který se roky zbavuje majetku, patří mezi největší ničitele hodnoty, zjistila studie.

Zdroj: Reuters

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688