Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.02.2023 06:07:00

Trhy jsou naceněny na dokonalý scénář. To není reálné, varuje stratéžka Blackrock

Hlavní investiční strategička společnosti Blackrock Wei Li se domnívá, že akciové trhy jsou letos naceněny na dokonalý scénář. Tedy ne na hladké přistání americké ekonomiky, která by se díky němu vyhnula recesi. Trhy podle strategičky ve svých cenách odrážejí růst ekonomiky a zároveň relativně brzké snižování sazeb.

Li se domnívá, že je těžké najít fundamentální důvod pro názor, že Fed nebude dál zvedat sazby. Proti takovému scénáři hovoří i poslední čísla z amerického trhu práce. Na něm se utahování monetární politiky teprve projeví a to podle expertky znamená, že inflace ve službách bude přetrvávat delší dobu.

Sazby v USA se tak letos dostanou na svůj vrchol, kde zůstanou. Tento rok tudíž nedojde k jejich snižování. Blackrock pak podle jeho zástupkyně podvažuje akcie na všech vyspělých trzích, preferuje rozvíjející se trhy. Pro ně hovoří i otevírání čínské ekonomiky. U dluhopisů pak společnost kupuje zejména kvalitní korporátní dluhopisy a krátkodobější vládní obligace. Obojí pro jejich „příjmový potenciál“.



Li si myslí, že na letošní rally se do značné míry podílely obavy některých investorů z toho, že propásnou dlouhodobější růst cen akcií. To je přivedlo na trh a přispělo k dalšímu růstu cen. Svou roli pak hrálo i vynucené uzavírání krátkých pozic. Tedy to, že v některých částech trhu museli investoři kvůli ztrátám na těchto pozicích nakupovat akcie, aby pozice uzavřeli. A to zvedalo ceny ještě výš.

Tržby obchodovaných firem už rostou rychleji než zisky, což odráží negativní tlak na marže. Zisky se tak podle strategičky chovají způsobem odpovídajícím této fázi cyklu, ale trhy ne. Reagují totiž růstem i tam, kde firmy nedosáhnou na očekávání. Pozornost je totiž zaměřena na inflaci a makroekonomický vývoj, ale podle Li se postupně přesune ke korporátnímu fundamentu.

Zdroj: Yahoo Finance

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688