Liberec.cz (Liberec)
Z regionů  |  02.02.2023 07:10:00

Jen tolik, kolik si můžeme dovolit - Rozpočet 2023

Zastupitelstvo města schválilo na prosincovém zasedání rozpočet na rok 2022. Rozpočet je jeden z nejdůležitějších dokumentů, který každoročně zastupitelstvo schvaluje. Platný rozpočet pak slouží jako finanční nástroj a ukazuje, jak jsou příjmy města rozdělovány na jednotlivé výdajové položky.

V roce 2023 bude město hospodařit s rozpočtem přesahujícím 3 mld. . Většina této sumy je již dopředu určena, na co musí být použita, tak aby bylo zajištěno fungování města a jeho organizací v režimu, na který jsou občané města zvyklí.

Jenom pokrytí základních služeb, které město poskytuje, tj. MHD, úklid města, svoz odpadů, fungování mateřských a základních škol, divadla, městská policie, provoz městských sportovišť, sociálních zařízení apod., a rovněž samotné fungování úřadu včetně splátek dluhu spotřebuje více než 80 % příjmů. Toto procento je opravdu velmi vysoké, ale pokud město nechce rezignovat na některé z výše uvedených služeb pro jeho občany, nelze než tomu výdaje rozpočtu města přizpůsobit.

V roce 2023 město plánuje celkové příjmy ve výši 2,7 mld. . Výdaje jsou ve výši 3,1 mld. . Saldo mezi příjmy a výdaji je vyrovnáno tzv. financováním, které obsahuje zejména přebytky rozpočtů z minulých let. Město v roce 2023 nepočítá s žádným zadlužováním a naopak stávající úvěry budou sníženy o 130 mil. . Celkový rozpočet města je tedy vyrovnaný.

Příjmy města v roce 2023

Plánované příjmy města (2,7 mld. ) jsou, tak jako i v roce 2022, výrazně ovlivněny stále vysokou inflací, která se projevuje zvýšeným inkasem daní.

Daňové příjmy tvoří cca 86 % celkových příjmů města. V průběhu roku budou do rozpočtu zařazovány přijaté dotace a tím se nominální částka příjmů zvýší o dalších cca 400 mil. . V porovnání s rozpočtem minulého roku rostou daňové příjmy o více než 300 mil. .

Ve srovnání se skutečností roku 2022 je však tento nárůst pouze 100 mil. . Rozdíl byl způsoben lepším inkasem daňových příjmů v roce 2022, než rozpočet předpokládal. Tento trend lze, z důvodu zmíněné inflace, očekávat i v roce 2023, což bude znamenat další možné posílení příjmové stránky.

Pokud bude naplňování příjmů lepší než plánované, bude město schopno pružně reagovat. Již v minulém období se stalo standardem, že zastupitelstvo města upravuje rozpočet každý měsíc. Opatrnost je v tomto případě spíše namístě, neboť rozhodující část příjmů města je přímo závislá na ekonomické politice a hospodaření státu. Vzhledem k aktuálnímu vývoji a ekonomickým prognózám lze předpokládat, že hospodaření státu bude v roce 2023 spíše stagnovat. Celkově je proto aktuální příjmová stránka nastavena více konzervativně, tak aby i případná recese neovlivnila zásadně hospodaření města a zejména služby poskytované jeho občanům.

Výdaje města v roce 2023

Celkové plánované výdaje na rok 2023 činí 3,1 mld. , což je zatím o cca 600 mil. méně než ve schváleném rozpočtu na rok 2022. Ovšem očekávaná skutečnost za rok 2022 bude výrazně nižší, a tak reálně budou výdaje v roce 2023 o cca 300 mil. vyšší než skutečnost v roce 2022. Tato disproporce je způsobena posunem některých, zejména investičních, akcí do roku 2023. Tyto akce jsou a budou zařazovány do rozpočtu roku 2023 a tím dojde k přesunu výdajů do dalšího období a navýšení celkového objemu výdajů v daném roce.

Velká část výdajů se použije na činnost magistrátu, jeho odborů a městských organizací.

Běžné výdaje činí více než 2,6 mld. . Stejně jako u kapitálových výdajů i zde dojde v průběhu roku k jejich navýšení o přesuny mezi roky 20222023. Růst běžných výdajů v roce 2023 připadá zejména na vrub zvyšování cen energií. Jenom tento meziroční nárůst činí za celé město a jeho organizace téměř 200 mil. . Další výraznou položkou zvyšující výdaje je zákonné navýšení mzdových tarifů.

Kapitálové výdaje jsou aktuálně plánované ve výši 455 mil. . Velká část těchto výdajů je tradičně směřována na dotační akce, tak aby mohlo být zajištěno spolufinancování. Největší objem investic směřuje do rekonstrukcí školských zařízení a výstavby sociálních bytů. Další nemalé částky budou využity na opravy a budování komunikací. Tyto akce budou z velké části financovány z naplňovaných rozvojových fondů, kde se každoročně alokují desítky milionů korun a zdaleka nepokrývají všechny oprávněné požadavky.

Financování

Financování je tvořeno kladnými položkami, což je přebytek hospodaření za minulé období ve výši cca 500 mil. . Naopak zápornou položkou jsou plánované splátky úvěru ve výši 130 mil. . Z hlediska dlouhodobého hospodaření je důležité, že celková zadluženost města klesá.

Jen tolik, kolik si můžeme dovolit

Jaký je tedy rozpočet 2023? Jednoduše řečeno takový, jaký si město Liberec může v této chvíli dovolit. Je vyrovnaný, to musí být ze zákona, je realistický a pokrývá velkou šíři služeb. Jistěže se mohlo někde přidat, ale zase by to znamenalo někde ubrat. V neposlední řadě chceme, aby rozpočet města byl dynamický, tak aby jeho struktura vždy odpovídala aktuální situaci a potřebám města.

Zbyněk Karban, odbor ekonomiky


Poslední zprávy z rubriky Z regionů:

Út 17:41  Jarní design market v GASK s rekordní návštěvností Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Út 17:02  V Roudnici nad Labem se se starosty řešila VRT Ústecký kraj (kr-ustecky.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688