europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Evropská unie  |  30.01.2023 16:58:29

Ukrajinu budeme podporovat tak dlouho, jak jen bude třeba - Europoslanec McAllister

David McAllister (lidovci, Německo) je předsedou Výboru pro zahraniční věci Evropského parlamentu. Podívejte se na celý rozhovor na našem YouTube kanálu (v angličtině) a zjistěte, jaké názory zastává na případné vytvoření mezinárodního tribunálu, rozhodnutí vyslat na Ukrajinu tanky a možnosti příměří. Níže si z interview můžete přečíst vybrané úryvky česky.

Od začátku války uplynul již téměř rok. Myslel jste si, že bude trvat tak dlouho?

Asi každý z nás byl 24. února naprosto šokován, když začala plnohodnotná ruská invaze na Ukrajinu, nebo, jak by řekli lidé na Ukrajině, „druhá fáze války“, která začala v roce 2014. Takový výsledek by asi nikdo nepředpokládal. Viděli jsme, že Ukrajinci byli nesmírně stateční při obraně své země, své svobody. Nebrání jen svůk stát, ale brání i evropské hodnoty.

Jak byste řekl, že tato válka změnila globální geopolitiku a zejména Evropu?

Válka se vrátila na náš kontinent. Je to vojenská eskalace, plnohodnotná válka, kterou by spousta lidí považovala za nepředstavitelnou. Není to jen válka největší země v Evropě, Ruské federace, proti druhé největší zemi co do rozlohy, Ukrajině, je to... brutální, násilný útok na evropský mír a bezpečnost. Musíme velmi jasně odsoudit jednání Ruské federace a pana Putina, který je diktátorem a stojí v čele teroristického režimu.

Řekl byste, že Evropská unie byla vůči Rusku a Putinovi naivní?

No, při pohledu zpět vždy víte, co se dalo udělat lépe. Myslím, že jsme v posledních letech viděli, že některé naše členské státy byly příliš závislé na dovozu energie z Ruska. To se podařilo napravit. Nezákonná anexe Krymu v roce 2014 měla být skutečným varovným signálem, že muž v Kremlu má plán, a tento plán byl oznámen prostřednictvím řady rozhovorů a projevů v průběhu posledních 10, 15 let.

Pan Putin a jeho okolí mají tento „koncept zájmových sfér“ z 19. či 20. století, že vše, co bylo do roku 1917 ruským impériem nebo do roku 1991 až 92 Sovětským svazem, je samozřejmě v ruské sféře vlivu. To je naprosto bizarní. Proto, pokud nyní podpoříme Ukrajinu, jde také o to, abychom dali ruskému diktátorovi jasný signál, že by se to už nemělo opakovat.

Parlament vyzval k vytvoření tribunálu pro válečné zločiny, který by stíhal ruské akce na Ukrajině. Co je třeba udělat, aby se takový tribunál stal skutečností?

To, čeho jsme byli svědky na Ukrajině, nám připomíná nejtemnější kapitoly evropských dějin. Jsme svědky nehorázných válečných zločinů. Je tak šokující, čeho se ruské síly dopustily – zabíjení civilistů, znásilňování žen, mučení nevinných lidí. To jsou válečné zločiny a lidé, kteří jsou za to zodpovědní, jsou váleční zločinci.

Pro válečné zločince je nakonec jen jedno místo: mezinárodní tribunál, před kterým se budou zodpovídat za válečné zločiny. Proto se Evropský parlament, stejně jako mnoho parlamentů členských států, velmi zasazuje o zřízení zvláštního tribunálu pro válečné zločiny spáchané ruskými ozbrojenými silami na Ukrajině. Je velmi důležité, abychom všechny válečné zločiny pečlivě zdokumentovali ... Modlím se, aby jednoho dne byl pan Putin a další donuceni nést odpovědnost.

Evropané Ukrajinu stále podporují, ale stále více se obávají dopadů války na každodenní život, zejména v otázce růstu cen energií. Jak dlouho bude EU schopna pokračovat v podpoře Ukrajiny?

Samozřejmě, že tato válka má dopad na občany v EU: rostoucí ceny energií, které jste zmínila, míra inflace a další věci, ale ve srovnání s tím, co zažívá statečný ukrajinský lid s miliony matek a dětí, které jsou nuceny opustit zemi, kde muži musí bojovat na frontě proti ruským útočníkům... Ve srovnání s Ukrajinou je to poměrně lehké břemeno, které musíme sdílet.

Je pozoruhodné, jak velká je jednota západních společností. Mám dojem, že občané EU dobře vědí, že pokud ruský diktátor na Ukrajině uspěje, nebude to konec. Oznámil, že se zaměří na další země. Vzpomeňte si na Moldavsko nebo Gruzii, dvě země, které se „odvážily“ vést proevropskou, euroatlantickou integrační politiku. Ruská federace je nebezpečná země. Je to nebezpečný režim. Je to silně vyzbrojená jaderná mocnost. Velkou výzvou pro nás v Evropě bude, jak se s Ruskou federací vypořádat, dokud bude v Kremlu zodpovědný někdo jako pan Putin. To bude velká výzva, a proto musíme zůstat jednotní.

Takže podpora bude pokračovat tak dlouho, jak bude třeba?

Budeme Ukrajinu podporovat tak dlouho, jak to bude potřeba. A nakonec válka skončí. Aby válka skončila, jsou prvním krokem jednání o příměří. Ruská federace mluví o nutnosti míru a příměří a na to pak posílá další a další vojáky na frontu. Ostřelují ukrajinská města. Útočí na civilní infrastrukturu.

Plně chápu, že ukrajinské vedení ruskému vedení nedůvěřuje. Proto budeme i nadále podporovat Ukrajinu v její obraně proti této barbarské agresivní válce ze strany Ruské federace. A až budou podmínky, pak může dojít k příměří, a to by pak mohlo vést k míru. Modlím se, aby nastal mír, ale musí to být mír, který nebude diktovaný Ruskem.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688