Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  19.01.2023 11:14:53

Investoři se obrací k neamerickým akciím. Po vrcholu na dolaru to dává smysl, říká stratéžka Goldman Sachs

Akcie zahajují rok 2023 dramatickým zvratem trendu, kdy se investoři hrnou do aktiv zemí mimo USA, říkají stratégové Goldman Sachs. Jen v prvních dvou týdnech roku zaznamenaly americké akcie odliv ve výši kolem 5 miliard dolarů, napsali stratégové v čele s Cecilií Mariotti v komentáři ze 17. ledna. Naopak nižší ceny plynu, slabší dolar a optimismus ohledně znovuotevření čínské ekonomiky podnítily příliv do akciových fondů Evropy, Číny a dalších rozvíjejících se trhů.

11

"Mohli bychom být v bodě, kdy se toky regionálních akciových fondů otáčí," napsala Mariotti a dodala, že "smysluplné zrychlení" toků mimo USA je odůvodněné, "protože regionální diverzifikace se historicky ukázala být cennější po vrcholu na dolaru".

12

Evropské akciové fondy zaznamenaly příliv poprvé od doby, kdy Rusko téměř před rokem napadlo Ukrajinu, uvádí stratégové Goldmanů s odkazem na data EPFR Global a Haver Analytics. Rýsuje se recese a tato data jsou posledním důkazem toho, že investoři hledají příležitosti mimo USA. Navíc dominance drahých růstových sektorů v indexu S&P 500, jako jsou technologie, může některé odradit, když sazby stále rostou.

Poslední průzkum mezi správci fondu Bank of America z tohoto týdne, ukázal, že investoři jsou na amerických akciích nejvíce podvážení od roku 2005. Ostatní stratégové, včetně Citigroup a Goldman Sachs, jsou na evropských akciích více býčí, protože ekonomický růst je zde zatím odolný.

Mariotti uvedla, že pokles cen komodit a známky ochlazování inflace vedly k širšímu posílení tržního optimismu a od začátku roku posunuly jejich vlastní ukazatel rizikového apetitu do kladných hodnot.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688