Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  16.01.2023 14:05:21

Čínský cyklický boom bude trvat jen několik čtvrtletí, poté promluví strukturální slabost

Ekonomická data z čínské ekonomiky byla v minulém roce velmi špatná, otevírání by ale mělo přinést cyklický boom. Pro CNBC to uvedl Leland Miller, který stojí v čele China Beige Book. Podle něj bude boom tažen jak spotřebou domácností, tak investicemi firemního sektoru. Jak se tento vývoj mohl promítnout do celé globální ekonomiky?

Ekonom připomněl, že v minulosti byl růst čínské ekonomické aktivity povětšinou koncentrován do domácích sektorů typu realit a stavebnictví. Pokud by tomu tak bylo i nyní, zmíněný cyklický růst by se v globálním hospodářství a za hranicemi Číny tolik neprojevoval. K tomu Miller míní, že růst poptávky soukromého sektoru znamená, že čínská vláda nebude nijak pospíchat se stimulací.

O stimulaci se podle ekonoma hodně hovoří a opět v souvislosti s realitním sektorem. Miller je ale v tomto ohledu ze zmíněného důvodu opatrný, protože stimulace nakonec nemusí přijít, pokud jí nebude pro podporu ekonomiky potřeba kvůli vyšší poptávce soukromého sektoru. Platit by to podle experta mělo zejména o první polovině roku.



Miller na otázku týkající se finančního stavu čínských domácností uvedl, že „spotřebitel je na tom velmi špatně“. Na rozdíl od západních zemí totiž vládní pomoc v Číně v posledních letech mířila na nabídkovou stranu ekonomiky. Vláda podle ekonoma domácnostem podporu slibuje, ale ta se reálně nedostavuje. Zmíněný boom spotřeby domácností tak podle ekonoma bude odrážet jen otevírání ekonomiky a například to, že lidé budou zase více cestovat.

Celkový obrázek na straně čínské spotřeby domácností by tak měl ukazovat cyklický růst, ale na pozadí strukturální slabosti. Boom by se tak mohl projevovat jen několik čtvrtletí a pak by mohly opět nabýt na síle strukturální faktory. V souvislosti s čínským hospodářstvím bývá často zmiňován takzvaný úvěrový impuls. Následující graf ukazuje jeho vývoj od roku 2017:
04
Zdroj: Twitter

Úvěrový impuls v prosinci prudce klesal, MacroMarketsDaily k tomu na Twitteru píše, že trhy ale nyní kladou důraz zejména na otevírání ekonomiky a uvolňování restrikcí.

Zdroj: CNBC, Twitter



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688