Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  03.01.2023 07:29:33

Německá inflace v závěru roku značně přibrzdila (Ranní zpráva z finančního trhu)

Po včerejších svátcích se dnes pomalu začne na globálních finančních trzích rozbíhat obchodování. Z hlediska ekonomického kalendáře přijdou zajímavá dataNěmecka. I přes mírné zvýšení počtu nezaměstnaných zůstane míra nezaměstnanosti na velmi nízkých 5,6 %. Dobrá zpráva pak přijde z tamní inflační fronty – ceny zřejmě během prosince klesly o téměř procento, meziroční dynamika se vrátila na dosah jednociferné úrovně.

Německý trh práce zůstává robustní

Dnešní den bude první, kdy by se mělo na globálních trzích začít v letošním roce aktivněji obchodovat. Naše prognózy počítají s tím, že koruna bude v ročním horizontu proti euru slabší. Společné evropské měně se pak bude dařit i vůči americkému dolaru. Podrobněji naše prognózy vývoje klíčových měnových párů představujeme zde https://bit.ly/3BnCd5B.

Německa se dnes dočkáme příznivých inflačních dat za konec loňského roku. Tamní spotřebitelské ceny podle nás během prosince klesly o 0,9 %, což by znamenalo zpomalení meziročního růstu z listopadových 11,3 % na 10,0 %. Počet nezaměstnaných Němců v závěru roku vzrostl o 15 tis. To by nemělo měnit na situaci napjatého trhu práce. Míra nezaměstnanosti by měla zůstat na 5,6 %. Z domova se dnes (ve 14:00) dočkáme bilanční tiskové konference ministra financí na téma plnění rozpočtu 2022 a strategie financování dluhu 2023.

Tuzemští průmyslníci v závěru roku pod tíhou pesimismu

První pracovní den roku 2023 byl z investorského pohledu nezajímavý. Na klíčových trzích, jako jsou spojené státy či Velká Británie, byl včera totiž ještě svátek a trhy byly zavřené. Euro tak na úvod roku proti dolaru po celý včerejšek stagnovalo v okolí hladiny 1,068 USD/EUR. Finální číslo prosincového PMI průmyslové aktivity za eurozónu jako celek bylo potvrzeno na již oznámeném předběžném odhadu; pouze v případě Německa došlo k mírné sestupné revizi. Finální výsledek nic nemění na klesající aktivitě v sektoru, a to zejména v souvislosti s drahými energiemi a obecně vysokou inflací snižující kupní sílu domácností.

Klid panoval v první pracovní den nového roku na trhu s českou korunou. Kurz se včera držel na relativně silné úrovni těsně nad hladinou 24,15 CZK/EUR; patrná byla pouze nepatrná tendence k oslabování tuzemské měny. Bez odezvy trhu zůstalo zveřejnění českého PMI průmyslové aktivity. Oproti listopadu bylo zaznamenáno zlepšení. Výsledek byl téměř v souladu s tržním očekáváním potvrzujícím poměrně výrazný pokles aktivity tuzemských průmyslníků v závěru loňského roku. I v jejich případě je hlavním viníkem inflace a snižující kupní sílu domácností, což se projevuje zejména v poklesu objednávek, a to z domova i ze zahraničí. Podle tohoto průzkumu to navíc vypadá, že průmyslové podniky v závěru roku propouštěly. Podrobnější komentář k dnešní PMI je k dispozici zde https://bit.ly/3BnCd5B.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688