Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  31.12.2022 10:12:31

Trh START na pražské burze v roce 2022 mnoho radosti investorům nepřinesl. Vidět nicméně byla celá řada tzv. insider obchodů

Jakoby chtěl trh START na pražské burze ve všech směrech vykázat v roce 2022 jen samé rekordy. Na jedné straně totiž zaznamenal dosud nejúspěšnější rok z hlediska množství firem, které na trh vstoupily, na straně druhé tak rozsáhle negativní kurzový vývoj v minulosti nezažil. Ztráty vykázaly více než 2/3 titulů, resp. polepšily si pouze tři. Páteční poslední seance roku přinesla na trhu START nadprůměrnou investorskou aktivitu. Hned čtyři tituly si v ní dokonce solidně polepšily, ten letos nejúspěšnější nicméně zamířil o více než 6 % na jih.

Přesto lze akcie PRIMOCO s náskokem vyhlásit za rok 2022 na trhu START za vítěze, když zhodnotily nakonec o takřka 52 % na 410 . Potěšení tak mohou být například loňští investoři, kteří v rámci sekundární nabídky upsaly akcie za 240 , resp. 260 . Výrobce bezpilotních letounů každopádně zaznamenal rekordní rok nejen z hlediska dodaných strojů, ale i získaných zakázek. Vidět je tak v hospodaření obrat do zelených čísel, za letošek by PRIMOCO mělo vykázat zisk EBITDA 74 mil. . Pro porovnání trh nyní firmu oceňuje na 1,93 mld. , čímž předstihla v tomto ohledu dlouho dominantní společnost PILULKA.  

K titulu jistě však stojí také za zmínku tzv. insider transakce, o kterých se investoři měli šanci dozvědět, dalo by se říci s neakceptovatelným zpožděním, až nyní v prosinci. Gabriel Fülöpp coby předseda dozorčí rady firmy je přitom velmi aktivní z hlediska obchodování s akciemi PRIMOCO. Jak se nyní dle regulatorních hlášení ukázalo, nejenže se loni zúčastnil zmiňované sekundární nabídky akcií, čile obchoduje s titulem i na trhu START. A přes dva „drobné“ nákupy lze zaznamenat především prodeje. Letos první již v březnu, výrazný za zhruba 13 mil. pak v květnu, kdy mělo dojít na přímo k prodeji na základě blíže nespecifikované smlouvy. Zmínit lze pak jeho podzimní prodeje v objemu 4 900 akcií. Stačilo však pár týdnů počkat a Gabriel Fülöpp mohl akcie prodat podstatně dráže…

Sekundární nabídku akciíroce 2022 uskutečnil další také již letitý matador trhu START. Pro KARO Leather to navíc dokonce již byla druhá taková transakce. Firmu lze z hlediska alespoň růstových plánů jistě zařadit k těm nejoptimističtějším na trhu START (podrobnosti zde). Z hlediska kurzového však letos titul nakonec přinesl akcionářům méně úsměvu. V zimě se totiž obchodoval až za 149 , historická maxima však neudržel. Nejspíše v kontextu zmiňované sekundární nabídky se na podzim ocitl výkonnostně téměř na nule, díky i poslední předsilvestrovské seanci si nakonec polepšil dvouciferně.  

Obdobně se v závěru roku nadechl i letošní nováček výrobce designových klik M&T 1997. Titul zakončil rok na historických maximech, k čemuž mohl dopomoci sám zakladatel a hlavní akcionář - bývalý fotbalista Ivo Ulich. Ten totiž, přestože letošním IPOfirmy částečně exitoval, začal následně v prosinci firemní akcie překvapivě kupovat zpět. Ulichem vlastněná firma Alternate Products totiž uskutečnila na trhu START hned několik nákupů akcií M&T 1997 a to i za ceny vyšší, než 30 tis. Kč při IPO.

Neutrálně rok zakončily akcie ATOMTRACE, které by šlo označit za ležáka trhu. Neuskutečnil se s nimi totiž již více než rok jediný obchod. Firma orientovaná na spektrometrii se dostala s vlastním kapitálem do záporu, resp. následně kapitálově na jaře získala finanční injekci od majoritního akcionáře. Plány firmy nicméně indikují světlé zítřky, resp. management v příštím roce plánuje dostat se hospodářsky do zelených čísel. Byznys firmy se má pak v budoucnu dokonce z mnohonásobit. Zatímco za rok 2022 firma predikuje tržby zhruba 32 mil. , pro například „nejvzdálenější“ rok 2026 pak již 894 mil. Kč!

 

Určité hospodářské problémy, zejména v segmentu strun do 3D tiskáren, vykazovala také společnost FILLAMENTUM. Akcie společnosti se nakonec v roce 2022 staly vůbec největším propadákem na trhu START. Titul se kterým se od IPOroce 2018 předchozí roky prakticky neobchodovalo, letos pak zkrátka těžko hledal protistranu jen na relativně malé prodejní objednávky. Za celý rok na titulu zobchodovaných sotva 0,5 mil. zkrátka vlastně nelze brát za příliš kurzotvorných.

Ve ztrátách titulu konkurovaly akcie PILULKA, které jsou však podstatně likvidnější a mezi investory řádově sledovanější. Zatímco loni trhu START svým růstem dominovaly, letos investorské veřejnosti vlastně ukázaly, že nic neroste do nebe. Zvláště, když se vezme v potaz hospodaření (ziskovost), resp. titul se pro porovnání postaví třeba vedle akcií KB, ČEZ, či CZG… Na titulu byla rovněž vidět celá řada „insider“ obchodů. Jako prozíravé se ukázaly zejména ty z úvodu roku, kdy u cenových maxim prodával spoluzakladatel a CEO Petr Kasa. Zda půjde za prozíravé označit i jeho pozdější „levnější“ nákupy, ukáže až budoucnost.

Až na podzim začaly výrazně na jih mířit akcie PRABOS, které vlastně jinak na trhu START pozitivně vybočovaly z hlediska ziskovosti, resp. dividendy. Výrobce speciální obuvi naposledy v létě vyplatil akcionářům požitek 14,50 . Nicméně jak jsme na podzim popisovali, firmu začaly v čase výrazně ovlivňovat ceny vstupů potažmo energií. A dividenda se stala ohroženou…

Zatímco po loňském debutu se ve výrazném pozitivním zájmu ocitly akcie výrobce a prodejce mobilního příslušenství FIXED.ZONE, letošek přinesl hned od úvodu roku obrat trendu. A titul se již v létě ocitl pod cenou z IPO 222 .

To i přes letošní propad stále se ziskem mohou kalkulovat investoři z IPO u softwarové eMan. Technologickým firmám však obecně rok nebyl nakloněn, navíc u firmy mohl zapůsobit třeba i negativní vývoj na kryptoměnách, resp. v kontextu firmou představená online hra s názvem Alteration, běžící na síti burzy Binance.

Až na zmiňované akcie M&T 1997 všechny čtyři ostatní letos nové tituly na trhu START zaznamenaly ztráty (oproti cenám v IPO). Díky i poslední letošní 4% ztrátové seanci nejhůře dopadly akcie BEZVAVLASY. Poslední seance naopak dopomohla minimalizovat ztráty akcií GEVORKYAN. Slovenská firma zaobírající se práškovou metalurgií každopádně letos na trhu START převzala žezlo, co by největší firma s aktuální tržní kapitalizací přes 4 mld. . Navíc již samotné její IPO v objemu 678 mil. bylo jistě letos na pražské burze velmi světlým okamžikem.

Závěrem možno doplnit, že vedle letošních 5 nováčků zchudl trh START o developera UDI. Již loni Urban Developers and Investors, tedy vlastně mateřská společnost, vykupovala zpět dané akcie. Letos v dubnu se pak odchod titulu z burzy završil. Bez již zahrnutí tohoto titulu se na trhu START letos zobchodovaly akcie za zhruba 200 mil. . Téměř o polovinu se zasloužily akcie PILULKA. Zkrátka jak i patrno z výše uvedeného přehledu, rozdíly v likviditě byly letos opět výrazné.

O vývoji na trhu START v roce 2021 v článku „Hned tři emise na trhu START na pražské burze loni nabídly více než 100% zhodnocení, ztrát minimum

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688