Research (Česká spořitelna)
Akcie ve světě  |  21.12.2022 09:29:29

Akcie v USA zastavily po pěti dnech pokles


Akciové indexy v USA včera nakonec zakončily den mírně v plusu a přerušily tak poměrně dlouhou sérii pěti dnů poklesu za sebou. Posilovala většina největších titulů, s výjimkou akcií Tesly, jež nadále oslabovaly přes 7% k nejnižším hodnotám od října 2020 a zatěžovaly (díky své podstatné váze) indexy. Negativní momentum vůči titulu v minulém týdnu podpořilo oznámení dalších prodejů akcií ze strany E.Muska a jeho počínání kolem Twitteru. Za dva týdny bude Tesla zveřejňovat dodávky vozů za 4Q22, což může do vývoje akcií důležitě promluvit, resp. splnění/překonání cíle může akciím pomoci.

Přes noc indexy zatím posilují, zejména díky výsledkům Nike a FedEx (za kvartál do listopadu), jež trh potěšily. Akcie Nike v po obchodní fázi posilovaly přes 12% po oznámení zisku téměř 30% nad odhady s meziročním růstem asi o 2% a meziročním růstem tržeb přes 17%. FedEx oznámil zisk meziročně o 30% nižší, nicméně to bylo přes 12% nad odhady. Tržby s meziročním poklesem o 3% zaostaly za odhady asi o 3%. Firma zvýšila výhled na úsporu nákladů, čímž vedle růstu cen dopravy kompenzuje klesající objemy přepravy. Výhled EPS na fiskální rok 2023 je ve střední hodnotě na úrovni 13,9 USD, což je mírně pod odhadem trhu. Akcie v po obchodní fázi i tak posilovaly k 5%, kdy překonání odhadů na úrovni zisku kompenzovalo horší tržby. Výhled je také stále celkem solidní vzhledem k makro prostředí a k poklesu akcií od září o 20%.

Pro globální ekonomiku, potažmo akciové trhy bude důležitý další vývoj v Číně, kde došlo k uvolnění restriktivních kovidových opatření, což trh přivítal pozitivně. Aktuálně nicméně dochází k strmému růstu počtu nakažených s informacemi o přeplněných nemocnicích. Problémem je údajně nižší přirozená imunita obyvatel, oproti Evropě a USA kvůli nižší „promořenosti“ a také nižší proočkovanost ve starší populaci. Bude tedy důležité sledovat, zda vláda opět nezabrzdí s uvolňováním opatření, aktuální rétorika naznačuje, že vláda v tom chce pokračovat. Poslední informace také ukazují na obnovenou pozornost na ekonomický růst oproti ideologické rétorice s podpůrnými kroky pro realitní trh a potenciálnímu poklesu regulatorního tlaku na technologické firmy k podpoře zaměstnanosti a konkurenční pozice.

Z makrodat dnes bude trh sledovat spotřebitelský sentiment v USA, prodeje nových domů či tamější zásoby ropy. Výsledky dnes oznámí výrobce paměťových čipů Micron.

Jan Šafránek. 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688