Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  19.12.2022 09:47:01

Ranní okénko - ČNB nechá 2T repo sazbu na 7 %


Na rozdíl od finále mezi Francií a Argentinou postrádá datový kalendář pro tento týden náboj a finanční trh může zvolnit ve vánoční atmosféře. Důležité lokální události se ale přece jen najdou. Ve středu zasedá ČNB. Oproti ECB, Fedu či Bank of England, které minulý týden jednotně zvýšily úrokové sazby o 50b, se akce nečeká. Hlavní úroková sazba by měla nadále zůstat na 7 %. Z německé ekonomiky bude stěžejní prosincový Ifo index, jehož složka očekávání nastíní vývoj ekonomiky v prvních měsících nového roku. Výsledky předstihových ukazatelů vyjdou i v eurozóně a USA.

Ifo index vychází dnes dopoledne. Investoři se ho budou snažit využít k vyhodnocení hloubky recese, do které německá ekonomika podle přicházejících dat míří. Podle mediánu tržních očekávání německý reálný HDP poklesne okolo 0,5 % v 4Q22 a 1Q23. O hodinu později eurostat zveřejní údaj o vývoji nákladů práce během 3Q22. Půjde o klíčový údaj pro ECB, která minulý týden zaujala překvapivě jestřábí rétoriku, když komunikovala, že se nejednalo o poslední zvýšení sazeb o 50b. Jestřábí výhled podtrhuje i nová prognóza, která ukazuje na vytrvalejší cenové tlaky. Následně jsme posunuli náš výhled vývoje úrokových sazeb o 100bb výše. Počítáme s hiky o 50bb v únoru a březnu, a dalších 50bb pak kumulovaně v 2Q23. Depozitní sazba by se tím dostala k 3,5 % z aktuálních 2 %, a tedy hlouběji do restriktivního pásma. Hlavní sazba pro refinanční operace pak z aktuálních 2,5 % na 4 %.

V úterý následuje spotřebitelská důvěra v eurozóně. Trh v prosinci očekává zhruba stejnou hodnotu jako v předchozím měsíci, přesahující záporných 20 bodů. Jedná se ale o lepší situaci než v září, kdy pokles dosahoval 30 bodů. I přes mírné stažení ztrát ale indikátor hlásí, že jedním z hlavních tahounů mezikvartálního poklesu HDP bude spotřeba domácností.

Ve středu rozhodne o nastavení úrokových sazeb ČNB. Podzimní prognóza sice naznačuje, že česká ekonomika by volala po krátkodobém navýšení sazeb o ještě zhruba 100bb, předpokládáme ale, že se tak nestane. Současná bankovní rada preferuje spíše hladší křivku úrokových sazeb a namísto rychlého zvyšování a následného prudkého snižování bude raději držet sazby po delší dobu stabilní. Ke konci roku tak základní sazba zůstane na úrovni 7,00 %. Trhy nyní již místo možného hiku budou spíše vyhlížet časový plán, kdy by mohlo začít docházet ke snižování úrokových sazeb. Na prosincovém zasedání se takové informace ale patrně ještě nedočkají. My výhledově očekáváme první cut v Q3’23.

Ve zbytku týdne vyjdou německý ceny výrobců, které mají na trh vyslat dezinflační signál a v USA budou sledované statistiky hodnotící odolnost amerických spotřebitelů, konkrétně osobní příjmy a výdaje a spotřebitelská důvěra od University of Michigan.


David Vagenknecht, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688