Petr Kalina (NEWTON IS)
Akcie ve světě  |  10.11.1999 12:59:55

Krutý český kapitálový trh v roce 2000.

Krutý český kapitálový trh v roce 2000.

Většina subjektů, která po čistce Komise pro cenné papíry zůstala na výsluní českého kapitálového trhu se bude muset připravit na další bitvu o udržení svých pozic. Trendy vývoje kapitálového trhu ve světě i u nás hovoří pro další zužování počtu zprostředkovatelů obchodů s cennými papíry. Rád bych tuto tezi v následujícím textu podpořil argumenty.

Náklady na zprostředkování obchodu čeká radikální minimalizace, jinak klienti obchodníka jednoduše utečou k levnější firmě. Ti obchodníci, kteří se uživí obchody na vlastní účet, budou hledat levnější přístup na trh. Poplatek za členství na BCPP nebo pronájem terminálu RM-S či burzy zvětší svou relativní váhu mezi provozními náklady. Jen firmy, které prostřednictvím svých internetových platforem nabídnou nejlevnější přístup na trh, získají nové zákazníky. Klasický makléř, který operuje s terminálem, přestane mít zakrátko na trhu místo. Jeho použití bude možné jen v menší míře pro kompletaci (či prodej) větších balíků a hledání protistran obchodu s nelikvidním cenným papírem. Svou "cenu" si tak na trhu zachovají pouze znalosti a informace s přidanou hodnotou. Rozhodne šíře a kvalita doplňkových služeb, ty standartní nebudou na platy odborníků, kteří by sloužili klientům, stačit.

Přestože si žádná ambiciozní banka nedovolí neposkytovat operace na kapitálovém trhu ve své paletě služeb, čeká subjekty českého kapitálového trhu další nutná koncentrace a zefektivnění činnosti.

Možná někteří z vás namítnou, že nedokonalý a neefektivní český kapitálový trh má svoji sladkou budoucnost ještě před sebou a k radikální změně nedojde již v příštím roce. Fakt, že okolo 90% úspor domácností je dosud v bankovních vkladech (a ne v podílových fondech), by vám mohl dát za pravdu. Jenže u nás není moc titulů vhodných k investování a vstup na zahraniční kapitálový trh vyžaduje lidi schopné tento trh a cenné papíry na něm obchodovené analyzovat. Takových lidí je u nás stále zoufalý nedostatek.

Nerad bych spojoval problémy kapitálového trhu v roce 2000 s "magií" přelomu tisíciletí, tato vize by stejně tak platila pro kterýkoli jiný rok. Proto také pomíjím v tomto článku aktuální problém Y2K, kterému se podle mého názoru věnuje dostatečná pozornost.

Petr Kalina, analytik

Další články najdete na mé zbrusu nové homepage: www.multiweb.cz/welcome

Děkuji za případné připomínky k tomuto článku na Petr_Kalina@hotmail.com

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688