europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Evropská unie  |  15.12.2022 14:34:05

Korupční kauza Katar: Poslanci EP trvají na reformách pro transparentnost a odpovědnost

Po úterní rozpravě Parlament přijal usnesení o podezření z korupce ze strany Kataru a o širší potřebě větší transparentnosti v institucích EU poměrem hlasů: 541 pro, dva proti a tři se zdrželi hlasování.

Poslanci jsou šokováni korupcí, praním peněz a účastí na zločinném spolčení, jichž se údajně dopustili současní a bývalí poslanci a zaměstnanci Evropského parlamentu, a podporují plnou spolupráci Parlamentu na probíhajícím trestním vyšetřování, a to s konstatováním, že vnitřní systémy nedokázaly zabránit korupci. Poslanci rovněž odsuzují údajné pokusy Kataru o korupci, které by představovaly závažné zahraniční vměšování do demokratických procesů EU.

Okamžité pozastavení veškeré práce na legislativních návrzích týkajících se Kataru

Jako okamžité opatření se poslanci Evropského parlamentu rozhodli pozastavit veškerou práci na legislativních návrzích týkajících se Kataru, zejména pokud jde o uvolnění vízového režimu a o dohodu o letecké dopravě EU s Katarem, stejně jako plánované návštěvy, dokud dokud okolnosti nebudou jasnější. Poslanci rovněž požadují, aby byla pozastavena platnost průkazů, které opravňují osoby zastupující katarské zájmy ke vstupu do Parlamentu, dokud vyšetřování neposkytne relevantní informace a objasnění.

Reforma pravidel Parlamentu

Parlament je znepokojen možnými střety zájmů způsobenými "vedlejšími zaměstnáními", zejména pokud někteří poslanci Evropského parlamentu působí jako manažeři, členové představenstva nebo poradních orgánů bank, nadnárodních společností nebo veřejně obchodovaných společností nebo jako jejich poradci. Poslanci EP podporují systém majetkových přiznání na začátku a na konci každého mandátu. Tato prohlášení by mohla být přístupná pouze příslušným orgánům a byla by kontrolována v případě důvodných obvinění.

Zavazují se také zajistit plnou transparentnost svých dodatečných příjmů a zakázat jakékoli externí financování zaměstnanců poslanců Evropského parlamentu a politických skupin. Parlament bude usilovat o zavedení zákazu darů ze třetích zemí poslancům Evropského parlamentu a politickým stranám na úrovni EU a žádá Komisi, aby za tímto účelem připravila návrh. Podle poslanců by mělo být zavedeno přechodné období po ukončení mandátu poslance EP, které by řešilo fenomén "otáčivých dveří".

Poslanci Evropského parlamentu chtějí, aby byl rejstřík transparentnosti EU povinný, aby se jeho působnost rozšířila na zástupce třetích zemí a bývalé poslance Evropského parlamentu a aby byl posílen tak, aby mohl být využíván k důkladnějšímu ověřování informací.

Poslanci se zavazují, že až bude znám výsledek trestního vyšetřování a případného soudního procesu, zřídí vyšetřovací komisi s cílem prošetřit případy korupce a nevhodného jednání ze strany třetích zemí a vytvoří zvláštní výbor, jehož úkolem bude odhalit nedostatky v rámci Evropského parlamentu a předložit návrhy potřebných reforem. Jeden z místopředsedů EP by měl být navíc pověřen kontrolou bezúhonnosti a bojem proti korupci a zahraničnímu vměšování.

Poslanci uznávají, že parlamentní skupiny přátelství musí být řádně regulovány a monitorovány, a pověřují kvestory, aby implementovali stávající pravidla a vytvořili přístupný a průběžně aktualizovaný rejstřík. Vyzývají také ke zveřejnění informací o "legislativní stopě" navrhovaných textů a pozměňovacích návrhů.

Spolupráce s ostatními orgány a agenturami EU

Parlament vyzývá Komisi, aby konečně předložila návrh na zřízení nezávislého orgánu pro etiku, jak Parlament navrhoval ve svém usnesení v září 2021, a doporučuje, aby byl novelizován služební řád s cílem uvést jej do souladu s normami směrnice o ochraně oznamovatelů, kterou bude interně stejně implementovat. Poslanci zdůrazňují, že v boji proti korupci hrají důležitou úlohu Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO), Agentura EU pro justiční spolupráci v trestních věcech (Eurojust), Agentura Evropské unie pro spolupráci v oblasti prosazování práva (Europol) a Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) a vyzývají k dalšímu posílení kapacit EPPO a OLAF a k dalšímu rozvoji jejich spolupráce i k přijetí společných protikorupčních pravidel pro poslance a zaměstnance unijních institucí.

 





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688