mzp.cz (MŽP)
Dotace  |  14.12.2022 00:00:00

České projekty pro čistou energii poprvé dostanou peníze z Inovačního fondu EU - Přelomový okamžik

Přelomový okamžik: České projekty pro čistou energii poprvé dostanou peníze z Inovačního fondu EU

Vůbec poprvé dnes získaly projekty z České republiky finanční podporu z Inovačního fondu EU na podporu čistých technologií. Unie konkrétně podpoří výrobu zeleného vodíku pro dopravu ve frýdecko-místeckých teplárnách a revoluční technologii chlazení baterií pro elektromobily v závodu Žebrák. Projekty povedou ke snížení emisí CO2. Celkem si granty ve výši 2,5 miliardy korun rozdělí 17 projektů z celé EU.

Granty z Inovačního fondu jsou financovány z příjmů v rámci obchodování s emisemi a pomáhají uvedení na trh novým technologiím k urychlení dekarbonizace a přechodu na čistou energii. O peníze se mohly ucházet projekty s celkovým rozpočtem ve výši 2,5 až 7,5 milionu eur, přičemž fond je schopen podpořit až 60 % všech nákladů.

„Mám radost, že Inovační fond také konečně podpoří projekty v Česku. Výroba obnovitelného vodíku ve Frýdku-Místku i inovativní chlazení baterií v závodu Žebrák jsou důkazem, že i u nás máme skvělé technologie, které mohou zásadně přispět ke snížení emisí, a proto si zaslouží tuto pomoc při uvedení do praxe. Je to důležitý signál, že investovat do nízkouhlíkových řešení má smysl,“ řekl ministr životního prostředí Marian Jurečka.

V Česku grant získal projekt Teplárny Veolie Energie ve Frýdku-Místku, který bude pomocí solární fotovoltaiky a biomasy vyrábět obnovitelný vodík pro autobusovou, vlakovou a kamionovou dopravu.

Druhý projekt společnosti Valeo bude souběžně realizován v Česku, Francii a Španělsku. Jde o podporu nové technologie laserového svařování hliníkových chladičů baterií v elektromobilech, která by měla snížit spotřebu energie během chlazení až o polovinu. První linka se rozběhne v českém Žebráku a následně se plánuje rozšíření do dalších států.

Další projekty, které grant získaly, se kromě již zmíněného obnovitelného vodíku a jeho celkového hodnotového řetězce zaměřují například na snižování emisí při výrobě skla, šetrnější produkci stavebních materiálů nebo rozvoj energie z obnovitelných zdrojů.

Inovační fond je jedním z největších světových programů financování inovativních nízkouhlíkových technologií a jejich uvádění na trh. Financování fondu je založeno na výnosech z dražby povolenek v rámci systému EU pro obchodování s emisemi (EU ETS). Aktuálně odhadované příjmy fondu do roku 2030 činí přibližně 38 miliard eur.

Ministerstvo životního prostředí poskytuje asistenci projektům, které by měly zájem peníze z fondu získat, a intenzivně konzultuje projektové záměry. Na téma "Jak uspět v Inovačním fondu" pořádá ministerstvo 12. ledna workshop se zástupcem Evropské Komise. Více informací najdete zde.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail: tiskove@mzp.cz

Foto zdroj: Evropská komise

Ministerstvo životního prostředí přispěje půlmiliardovou dotací obcím na předcházení vzniku odpadu

Ministerstvo životního prostředí přispěje půlmiliardovou dotací obcím na předcházení vzniku odpadu

Díky nové dotaci Ministerstva životního prostředí mohou obce ušetřit finanční prostředky a zároveň prospět životnímu prostředí. Pro žadatele je v Operačním programu Životní prostředí (OPŽP) připraveno pět set milionů korun z evropských fondů na projekty předcházení vzniku komunálních odpadů. Výzva ...

Přelomový okamžik: České projekty pro čistou energii poprvé dostanou peníze z Inovačního fondu EU

Přelomový okamžik: České projekty pro čistou energii poprvé dostanou peníze z Inovačního fondu EU

Vůbec poprvé dnes získaly projekty z České republiky finanční podporu z Inovačního fondu EU na podporu čistých technologií. Unie konkrétně podpoří výrobu zeleného vodíku pro dopravu ve frýdecko-místeckých teplárnách a revoluční technologii chlazení baterií pro elektromobily v závodu Žebrák. ...

Přežije v ČR kriticky ohrožený krasec dubový? MŽP spouští záchranu

Přežije v ČR kriticky ohrožený krasec dubový? MŽP spouští záchranu

Staré duby a světlo - krasci dubovému k životu stačí relativně málo, přesto vymírá. Tento smaragdově zelený brouk u nás žije už jen na několika místech na jižní Moravě a v jižních Čechách. Aby z naší přírody nezmizel úplně, startuje Ministerstvo životního prostředí nový záchranný program. ...

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688