Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  13.12.2022 17:12:43

Vakcína proti rakovině od Moderny snižuje v testech počet úmrtí spolu s léčivem od Mercku

Experimentální personalizovaná vakcína proti rakovině od společnosti Moderna dokázala v prostřední fázi studie v kombinaci s Keytrudou od společnosti Merck snížit riziko recidivy nebo úmrtí na melanom. Jde tak o klíčový krok při rozšíření využití technologie mRNA nad rámec prevence proti Covid-19. Akcie Moderny rostou na Nasdaq o 21 % a akcie společnosti Merck rostou v New Yorku o méně než 1 %.

Tyto dvě terapie snižují riziko úmrtí nebo recidivy u smrtelné rakoviny kůže o 44 %, uvedly společnosti v úterním v prohlášení. Rakovina kůže je zdaleka nejběžnějším lidským nádorem a melanom (agresivní a těžko léčitelná forma) tvoří asi 1 % z celkového počtu.

V příštím roce plánují obě farmaceutické společnosti posunout tuto kombinaci do závěrečných studií. Při výrobě vakcín provádí Moderna biopsii nádoru, izoluje některé proteiny a integruje je do vakcíny, která tak naučí imunitní systém tyto markery rozpoznávat. To pomáhá tělu bojovat s rakovinou. Keytruda od Mercku brání rakovinným buňkám vyhýbat se obraně imunitního systému proti nádorům a stala se tak základem léčby melanomu jak u pokročilých inoperabilních případů, tak u prevence recidiv po operaci. Studie vakcíny od Moderny je zaměřena na využití mRNA ke stimulaci dodatečné imunitní odpovědi nad rámec těch, kterých již bylo dosaženo skrze Keytrudu.

Nová využití

Výzkumníci pracovali na personalizovaných vakcínách proti rakovině několik desetiletí pouze s omezeným úspěchem. V neposlední řadě proto, že je těžké je vyrábět ve velkém měřítku. Technologie mRNA od společnosti Moderna je flexibilnější než mnoho starších technologií, díky čemuž je výroba jedinečných vakcín na zakázku praktičtější.

Snaha hledat nové a úspěšné aplikace pro mRNA umožnila rychlý vývoj a výrobu vakcín proti Covid-19. Také BioNtech, partner Pfizeru při výrobě vakcín proti Covidu, rovněž experimentoval s mRNA vakcínami proti rakovině ještě před pandemií.

Moderna věří, že nyní má dostatek dat k testování své vakcíny i pro jiné typy rakoviny, řekl generální ředitel Stéphane Bancel v rozhovoru pro televizi Bloomberg. „Bude fungovat všude? To Nevím. Ale budeme to agresivně zkoušet,“ řekl a dodal, že Moderna má díky prodeji vakcíny proti Covidu impozantní rozvahu, přičemž náklady na vývoj si rozdělí se společností Merck.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688