Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  13.12.2022 16:18:43

Inflace vrcholí, stabilní sazby jsou zapotřebí - Oldřich Dědek z ČNB

Česká národní banka se může zdržet zvyšování úrokových sazeb, protože inflace je na vrcholu, ačkoli jakékoli případné rozvolnění měnové politiky je stále vzdálené. V rozhovoru s agenturou Reuters to uvedl člen bankovní rady ČNB Oldřich Dědek.

„Když se podívám „na data), jsou v souladu s předpokladem, že inflace se může nacházet na svém vrcholu, protože hlavní segmenty jádrové inflace ukázaly pokles (tempa),“ řekl Dědek podle anglického přepisu rozhovoru. „Rozhodnutí (na příštím měnovém zasedání 21. prosince) je o stabilitě sazeb nebo o zvýšení. Domnívám se, že argumenty ve prospěch podržení sazeb na současné úrovni převažují,“ uvedl také.

Zachování stability úrokových sazeb je podle centrálního bankéře možné také na únorovém jednání bankovní rady, pokud se bude inflace držet i nadále sestupného trendu.

Růst spotřebitelských cen v Česku v říjnu zpomalil na 15,1 procenta ze zářijových 18 procent. V listopadu 2022 vzrostly ceny zboží a služeb, které spotřebovává průměrná česká domácnost, o 16,2 % v porovnání se stejným měsícem v roce 2021.

Fluktuace způsobují opatření státu na zmírnění dopadů vysokých cen energií. Centrální banka uvedla, že listopadová inflace by bez těchto programů byla o 3,6 procentního bodu vyšší.

Dědkův mandát v bankovní radě se pomalu chýlí ke konci. Únorové jednání bankovní rady bude pro sedmašedesátiletého ekonoma posledním v rámci jeho funkčního období. Prezident Miloš Zeman má ve středu 14. prosince oznámit Dědkova nástupce, stejně jako nástupce odcházejícího viceguvernéra Marka Mory.

 

Diskutovat o snižování sazeb by podle Dědka bylo nadále předčasné. Hospodářská recese, kterou centrální banka očekává na přelomu roku, je podle něj jistou věcí, otázkou je, jak hluboká bude. Současné tržní podmínky pak podle něj znamenají, že centrální banka nemusela být aktivní na trhu.

Česká koruna se dnes obchoduje kolem 24,290 za eur. To je silnější úroveň než kurz 24,600, se kterým ve svém inflační prognóze počítá ČNB. Podle této prognózy klesne inflace v příštím roce pod 10 procent a na 2procentní cíl se vrátí v roce 2024.

8

ČNB loni zahájila jedno z nejagresivnějších zvyšování úrokových sazeb v rámci Evropy. Dědek byl ale v té době se svým názorem pro stabilitu sazeb v menšině. Po letní obměně velké části bankovní rady včetně funkce guvernéra se jeho pohled na stabilitu stal v rámci sedmičlenné bankovní rady většinovým. Možnost zvýšení úrokových sazeb sice není úplně mimo mísu, úrokové sazby nicméně na posledních třech měnových zasedáních zůstaly beze změny.

Zdroje: Reuters, ČNB, Patria.cz

Foto: ČNB

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688