Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.12.2022 08:44:36

Londýn jako finanční centrum oslabuje. Podíl na evropských IPO je nejnižší od roku 2009

Podíl Londýna na celkových příjmech z evropských primárních nabídek akcií klesl v letošním roce na nejnižší úroveň od roku 2009. Podle údajů agentury Bloomberg vynesly primární nabídky v Londýně letos jen 1,8 miliardy USD (41,5 miliardy ), což představuje devět procent z celkového výnosu primárních nabídek v Evropě. Zpráva je další známkou toho, že vliv Británie mezi globálními finančními trhy slábne.

Slabý výsledek ukazuje, že Londýnu se po odchodu Británie z EU nedaří udržet si status globálního finančního centra. K problémům přispěly i politické a ekonomické turbulence v letošním roce. Minulý měsíc také Londýn na krátkou dobu přišel o titul největšího akciového trhu v Evropě, předstihla ho Paříž.

Letošní rok je nepříznivý pro primární nabídky po celém světě, protože akciové trhy zatěžují vysoká inflace a rostoucí úrokové sazby. Prodej akcií tak obecně slábne. Navíc hospodářské vyhlídky pro Británii nejsou příliš příznivé kvůli rekordní krizi životních nákladů a vyhlídce dlouhé recese.

Londýnský trh nepodpořilo ani to, že většina loňských velkých kotací se nyní obchoduje se ztrátou. Všech 15 největších primárních nabídek v Británii v roce 2021, včetně platformy pro rozvoz jídla Deliveroo a výrobce obuvi Dr Martens, se nyní obchoduje pod svojí nabídkovou cenou. To snižuje chuť investorů k novým obchodům.

V Londýně se letos neuskutečnila ani jedna primární nabídka v hodnotě přes jednu miliardu USD a pouze pět nabídek vyneslo více než 100 milionů USD. Největším vstupem byl prodej akcií čínského výrobce větrných turbín za 757 milionů USD. V celé Evropě byla největší nabídka akcií automobilky Porsche za devět miliard USD. To Německu vyneslo první příčku v žebříčku příjmů z nabídek akcií v Evropě.

Britská vláda se snaží podpořit londýnské finanční centrum City za pomoci balíčku reforem finančních služeb, který má podpořit jeho konkurenceschopnost. Osud případných primárních nabídek akcií, které by mohly dodat londýnskému akciovému trhu potřebný impuls, je však stále nejistý. Mezi takové nabídky by mohl patřit vstup britského výrobce čipů Arm.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688