consilium.europa.eu (Rada EU)
Evropská unie  |  09.12.2022 12:15:00

Rada aktualizovala své doporučení týkající se screeningu nádorových onemocnění

 

Rada navrhuje nové doporučení týkající se screeningu nádorových onemocnění s cílem snížit úmrtnost na tato onemocnění a omezit výskyt invazivních nádorových onemocnění. Nádorová onemocnění jsou závažným onemocněním a jednou z hlavních příčin úmrtí v celé Evropě. V roce 2020 bylo v Unii nádorové onemocnění diagnostikováno přibližně u 2,7 milionu lidí.


Rakovina je strašlivá hrozba, ale v boji proti ní nesmíme ztrácet naději. Účinným nástrojem pro poskytování nejlepší dostupné léčby mohou být screeningové programy, které dokáží odhalit nádorová onemocnění v časném stádiu, kdy pacienti ještě nevykazují žádné příznaky.

Vlastimil Válek, místopředseda vlády a ministr zdravotnictví České republiky

Screening nádorových onemocnění plic, prostaty a žaludku

Vzhledem k tomu, že předchozí doporučení týkající se screeningu nádorových onemocnění z roku 2003 se omezilo na nádorová onemocnění prsu, děložního čípku a tlustého střeva a konečníku, členské státy se dohodly, že rozšíří zaměření na:

  • nádorová onemocnění plic: země by měly prozkoumat proveditelnost a účinnost screeningu pomocí nízkodávkové výpočetní tomografie. Zvláštní pozornost by navíc měla být věnována identifikaci a výběru vysoce rizikových profilů;
  • nádorová onemocnění prostaty: s ohledem na současný stav znalostí a příležitostný screening by země měly vyhodnotit proveditelnost a účinnost provádění organizovaných screeningových programů;
  • nádorová onemocnění žaludku: země a regiony s vysokou mírou výskytu rakoviny žaludku a úmrtnosti na ni by měly zvážit strategie onkologického screeningu tohoto onemocnění.

Pokud jde o rakovinu děložního čípku, doporučení stanoví, že členské státy by měly zvážit přizpůsobení věku a intervalů individuálnímu riziku na základě záznamů o očkování proti HPV u jednotlivých osob. Lidský papilomavirus (HPV) může způsobit rakovinu děložního čípku (a dalších) nádorových onemocnění.

Pokud jde o rakovinu prsu, doporučení Rady navrhuje snížení dolní věkové hranice na 45 let a zvýšení horní věkové hranice na 74 let. (kromě doporučeného screeningu nádorových onemocnění prsu pomocí mamografie u žen ve věku od 50 do 69 let).

Zaměření na provádění

Vzhledem k tomu, že onkologický screening je pouze jedním prvkem, Rada rovněž doporučuje zajistit odpovídající, včasné a doplňkové diagnostické postupy a léčbu pro osoby s pozitivním výsledkem screeningového testu. Při provádění programů screeningu nádorových onemocnění by se měly rovněž zohlednit lidské a finanční zdroje a kapacity v oblasti zdravotní péče.

Toto zaměření na proveditelnost zavádění programů screeningu nádorových onemocnění přichází v kontextu pandemie covidu-19, která narušila programy na podporu zdraví a prevenci a negativně ovlivnila přístup k včasné diagnostice a léčbě nádorových onemocnění.

Přínosy a nevýhody screeningu

Screening umožňuje odhalit nádorová onemocnění v raném stadiu, případně ještě předtím, než se objeví nebo stanou invazivními. Některé léze je pak možné léčit účinněji a je větší šance, že se pacienti mohou vyléčit.

Existují však také přirozená omezení, která mohou mít na vyšetřovanou populaci negativní dopady. Mezi tato omezení patří falešně pozitivní nebo falešně negativní výsledky, nadměrná diagnóza a následná nadměrná léčba, jakož i rizika vyplývající z metod screeningu a testování.

Souvislosti

V Evropském plánu boje proti rakovině ze dne 3. února 2021 byla oznámena podpora členským státům s cílem zajistit, aby 90 % obyvatel EU, kteří vyhoví podmínkám pro screening rakoviny prsu, děložního čípku a tlustého střeva a konečníku, byl screening nabídnut do roku 2025. V plánu bylo rovněž oznámeno, že dojde k revizi doporučení Rady z roku 2003 o screeningu nádorových onemocnění.

Na základě vědeckého stanoviska skupiny hlavních vědeckých poradců předložila Komise dne 20. září 2022 návrh nového doporučení o screeningu nádorových onemocnění.

Další postup

Na základě informací poskytnutých členskými státy podá Komise nejpozději do konce čtvrtého roku od data přijetí tohoto doporučení zprávu o provádění programů onkologického screeningu.

Navštivte stránky věnované zasedání

Kontakt pro tisk

Johannes Kleis
Press officer
+32 478 83 26 64
+32 2 281 75 32
@JohannesKleis

Nepracujete-li pro média, obraťte se prosím se svým dotazem na službu informací pro veřejnost.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688