Ladislav Soukup (RSJ Invest, a.s.)
Akcie v ČR  |  21.05.2003 16:36:09

Greenspan neztrácí optimizmus

Podle šéfa Fedu Greenspana poslední znepokojující hodnoty nezaměstnanosti a průmyslové produkce nijak nesnížily pravděpodobnost, že hospodářství USA poroste rychlejším tempem. Úrokové sazby jsou na dostatečně nízké úrovni, aby podpořily výdaje spotřebitelů i investice podniků. Všeobecné očekávání obnovení ekonomické aktivity není bezdůvodné, ačkoliv jeho načasování a rozsah je stále nejistý. Postoj monetární politiky je vyhovující a podmínky na finančních trzích se zlepšují za současné rostoucí aktivity. Další pokles inflace by však byl negativním znamením. Další plánované zasedání komise Fedu, kde bude projednávat případné snížení úrokové sazby, se bude konat 24. a 25. června.

Jedna z mála uspokojujících věcí v poslední době byla produktivita práce. Schopnost manažerů snížit náklady, zejména náklady práce, je však jedním z důvodů, proč trh práce je tak slabý. Dalším pozitivním faktorem pro výhled ekonomiky je pokles cen energií od konce války v Iráku.

Ekonomická data získaná v posledních týdnech podle Greenspana nezměnila výhled nijak podstatně. Poslední hodnoty produkce a zaměstnanosti jsou slabá, ale ekonomické fundamenty včetně zlepšujících se podmínek na finančních trzích a pokračujícího růstu produktivity hovoří pro zlepšení v příštím období.


info@rsj.cz www.rsj.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

06.12.2019Akcie v USA opět na maximech, býk neztrácí dech Patria (Patria Finance)
19.07.2019Peter Tavel: Neztrácím čas s dobrými věcmi Marek Chvátal (Sdružení KOMPAS)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste