Ladislav Soukup (RSJ Invest, a.s.)
Úrokové sazby  |  21.05.2003 11:20:20

BoE připravena ke snížení klíčové úrokové sazby

Rozhodnutí Bank of England z 8. května ponechat klíčovou úrokovou sazbu na současné úrovni prošlo hlasováním jen těsnou většinou. Členové bankovní komise hlasovali v poměru 5 ku 4. Čtyři členové požadovali snížení sazby o čtvrt procentního bodu z obavy o pokles spotřebitelských výdajů. Zbývající, mezi kterými byl i guvernér George, varují před vysokou inflací.

Znamená to, že banka je připravena snížit sazby v případě, že libra bude nadále pokračovat v poklesu. Vůči euru libra propadla letos již o téměř 10%, což zvyšuje cenu dovezeného zboží, současně však usnadňuje prodej zboží do zahraničí.

Ve zprávě, která byla vydána dnes, BoE uvádí, že většina členů se domnívá, že bude moudřejší ještě počkat a sledovat, zda libra zůstane na své nynější nízké úrovni. Pokud by libra pokračovala v poklesu a pokud aktivita bude nadále nižší než očekávaná, byla by pravděpodobnost snížení sazeb vyšší. Podle předpovědí analytiků dojde ke snížení sazby již příští měsíc. Také investoři na "minutes" banky okamžitě zareagovali a hodnoty futures kontraktů Short Sterling výrazně vzrostly až o 9 ticků. Kontrakt se splatností v červnu má nyní výnos 3,54%, kontrakt splatný v prosinci nese 3,32%.


info@rsj.cz www.rsj.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec