Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  22.11.2022 09:18:26

Pondělní obchodní seance nepřinesla výraznější změnu - Ranní přehled

Komentář k akciovému trhu
Pražská burza - Index PX: 1,243 bodů (-0.1% d/d); objem: 395 mil.

Pondělní obchodní seance nepřinesla výraznější změnu ve srovnání s předchozími dny. I nadále jsou hlavními hybateli finančních trhů obavy o ekonomický růst v prostředí vysoké inflace, resp. rostoucích úrokových sazeb, a konflikt na Ukrajině. Nově o sobě začíná opět dávat vědět covid, resp. restriktivní opatření v Číně.

Největší aktivitu domácí burzy vykazoval tradičně ČEZ (+0,92 %), který prošel denní volatilitou přes dvě a půl procentasolidní objemy pak zaznamenala i Komerční banka (-1,47 %).

Zajímavým vývojem prochází cena ropy, která pokračuje v sestupném trendu. Na její pokles ale nereaguje plynpotažmo elektrické energie, spíše naopak, neboť ten má za úlohu vyrovnávat krátkodobé výkyvy ve spotřebě, zejm. v aktuálním zimním období.

USA - Dow Jones: 33,700 (-0.1%); S&P500: 3,950 (-0.4%); Nasdaq: 11,025 (-1.1%)

Akcie na Wall Street si na úvod zkráceného týdne vybraly oddechový čas, větší ztráty zaznamenal pouze technologický Nasdaq. Současný sentiment negativně ovlivňují zejména obavy z opětovného uzavření čínské ekonomiky pod vlivem rostoucích případů koronaviru po oznámeném rozvolňování. Na riziková aktiva doléhal také posilující dolar

Hlavní index S&P 500 nakonec odepsal necelých 16 bodů (-0,39 %; 3 949,94 b.). V čele poklesu stály akcie spol. Tesla Motors (-6,84 %; 167,87 USD), které se propadly nejníže od listopadu 2020. Investoři tak E. Muskovi vyjadřují svou nevoli s nákupem Twitteru. Proti trhu se naopak po opětovném jmenování Boba Igera na pozici šéfa firmy pohybovaly akcie Walt Disney (+6,3 %; 97,58 USD).

Jako na horské dráze pak probíhalo obchodování s ropou. Černé zlato nejprve odepsalo téměř 5 dolarů a podívalo se na nejnižší hodnoty od začátku roku po zprávě deníku The Wall Street Journal, že se aliance OPEC+ chystá na prosincovém zasedání zvýšit produkci o 500 tis. barelů denně. Záhy však Saudská Arábie spekulace popřela a ropa tak veškeré ztráty vymazala a uzavřela nakonec pondělní seanci jen s minimální změnou (WTI -0,42 %; 79,74 USD).

Komentář k devizovému trhu

Začátek nového týdne byl pro středoevropské měny relativně klidný. Koruna k euru drobně posílila a v pondělí se obchodovala poblíž 24,35 CZK/EUR. Bez větší změny byl i polský zloty (4,70 PLN/EUR).

Dolar k euru v pondělí pokračoval v korekci, kterou opatrně začal již v pátek odpoledne. Během pondělí se dolar posunul z ranních 1,034 na 1,025 USD/EUR, což jsou úrovně, kde dolar byl před 2 týdny. Následně koruna k dolaru oslabila o 15 haléřů na 23,75 CZK/USD.

Kalendář – významné události

14:00 – Maďarsko: rozhodnutí centrální banky MNBúrokové sazby
před trhem – Best Buy: výsledky za 3Q/23
po trhu – OPAP: výsledky za 3Q/22
po trhu – HP: výsledky za 4Q/22

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688