Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.11.2022 06:07:00

S&P 500 o čtvrtinu níže? Medvědí trh potrvá i příští rok, varují v Goldman Sachs

Pokud investujete do akcií a doufáte, že se příští rok věci změní k lepšímu, budete pravděpodobně zklamáni. Tvrdí to experti Goldman Sachs Group. Medvědí trh podle nich ani zdaleka neskončil . Než bude podle nich moci dojít k vytrvalejšímu zotavení na akciovém trhu, musejí úrokové sazby dorazit na vrchol a nastat nižší valuace odrážející recesi.

„Podmínek, které jsou obvykle konzistentní s akciovým dnem, zatím nebylo dosaženo,“ uvedli podle Bloombergu analytici včetně Petera Oppenheimera a Sharon Bellové.

Index S&P 500 podle nich zakončí příští rok na 4000 bodech, což by bylo jenom o 0,9 % výše nad pátečním závěrem (jejich prognózu pro index S&P 500 zachycuje graf níže). Evropský Stoxx Europe 600 zakončí příští rok o 4 % výše. Stejný cíl pro evropský ukazatel mají i stratégové Barclays v čele s Emmanuelem Cau, dostat se tam bude podle nich ale „tricky“.

3

Několik globálních indexů má za sebou rally, která je dovedla do technického býčího trhu. Prudkému zotavení, které lze od poloviny října sledovat, předcházela mírnější americká inflační čísla zprávy o covidovém tání v Číně.

Podle expertů z "goldmanů" ale tyto zisky nebudou mít trvání, protože k odrazu od akciového dna obvykle nedojde, dokud nezpomalí tempo, kterým se zhoršuje ekonomika a růst ziskovosti.

Podobné stanovisko zní od Michaela Wilsona z Morgan Stanley, který v pondělí zopakoval, že americké akcie zakončí příští rok skoro beze změn proti současným úrovním, a i to bude krkolomná cesta – včetně velkého poklesu v prvním čtvrtletí. Podle tohoto analytika by S&P 500 mohl v prvním čtvrtletí klesnout až na 3000 bodů, tedy o 24 procent proti pátečnímu závěru.

Všichni ale zajednou nejsou. John Stoltzfus z Oppenheimer Asset Management se domnívá, že i trojciferné rally v indexu S&P 500 mohou posloužit jako argument k tvrzení, že na odolnost akciového trhu je dostatečná na to, aby mohl letošek naznačovat svítání na lepší časy.

Trochu jiný pohled mají analytici "goldmanů" na asijské akcie, které budou podle nich příští rok outperformovat. Index MSCIA Asia Pacific bez Japonska zakončí podle nich rok výše o 11 procent.

Optimističtěji vidí počínaje dneškem čínské akcie jejich kolegové v Citi. Ziskovost by podle nich měly podpořit obrat Pekingu v politice nulové toleranci vůči Covid-19 a směrem k nemovitostem.

Medvědí trh ale zatím i nadále zuří a Oppenheimer se spolu se svým týmem radí obrátit na kvalitní firmy se silnými rozvahami a stabilními maržemi, na firmy s hlubokou hodnotou a na akcie firma z oblasti energií a zdrojů, kde jsou podle nich omezená valuační rizika.

Zdroje: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 23:44  7. května: Tohle potřebujete vědět (nejen) o úterním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Út 18:15  ⏫Kakao se zvedlo téměř o 14 % X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688