mpo.cz (MPO)
Podnikání  |  18.11.2022 09:08:48

MPO ve spolupráci s Agenturou pro podnikání a inovace (API) ocenilo Podnikatelské projekty roku 2022

MPO ocenilo Podnikatelské projekty roku 2022

Publikováno:
18.11.2022
Autor:
Odbor komunikace

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ve spolupráci s Agenturou pro podnikání a inovace (API) ocenilo podnikatele v prestižní soutěži Podnikatelský projekt roku. Ta uděluje ceny za úspěšné projekty podpořené z evropských strukturálních fondů již od roku 2006. Projekty ročníku 2022 byly realizovány z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK). V Pražské křižovatce byly slavnostně předány ceny za vítězné projekty 12 úspěšných podnikatelů.


Vítězi za rok 2022 se staly společnosti Contipro za projekt v programu Potenciál, BIC Plzeň v programu Služby infrastruktury, METEOPRESS a Flenexa plus v programu Aplikace, HOKAMI CZ v programu Inovace, AVAPS a SANTAL v programu Technologie, WOOD4YOU v programu Nemovitosti, Stavební huť Slavonice v programu Školicí střediska, Teplárna Písek v programu Úspory v SZT, Papírna Aloisov v programu Nízkouhlíkové technologie – Druhotné suroviny a MASO UZENINY PÍSEK v programu Úspory energie. Vyhlášení výsledků Podnikatelského projektu roku 2022 se uskutečnilo za účasti zástupců státní správy, sociálních a hospodářských partnerů, a především významných osobností podnikatelského prostředí.

„Současná energetická krize, možná ještě víc než předcházející pandemie covid-19, ukazuje, jak důležitá je státní pomoc podnikatelům. Evropské fondy nám umožňují adresně pomoc poskytnout a na krizové situace pružně reagovat. Za pandemie to znamenalo rozvoj digitalizace podniků, nyní budou následovat energetické úspory a rozvoj obnovitelných zdrojů,říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Je třeba, abychom využili každou příležitost, kterou nám naše členství v Evropské unii poskytuje.“

OP PIK má za cíl podporovat konkurenceschopnou a udržitelnou ekonomiku založenou na transferu znalostí a inovacích. OP PIK dobíhá, byl to stěžejní program podpory českých podnikatelů v letech 2014 až 2020 kofinancovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj, ze kterého bylo na rozvoj podnikatelů vyčleněno 105 mld. . Podpora z programu byla zaměřena především na podporu malého a středního podnikání.

Nominace projektů vzešla z API. Následně porota tradičně složená z projektových manažerů a garantů jednotlivých programů podpory z MPO a API posuzovala projekty dle zaměření oblastí podpory – Aplikace, Inovace, Potenciál, Služby infrastruktury, Nemovitosti, Technologie, Úspory energie a další.

„Ani v tomto ročníku neurčujeme pořadí ve smyslu vítězů v jednotlivých programech. Jde totiž o velmi rozmanité a obtížně porovnatelné oblasti podpory napříč OP PIK. Podnikatelské projekty roku vybíráme dle kritérií inovativnosti, kvality přípravy projektu, průběhu realizace či závěrečného hodnocení. V případě projektů podpořených z evropských fondů je však významným faktorem pro hodnocení dopad na životní prostředí a celkový přínos pro firmu a její okolí. Mezi vybranými projekty tak máme dvě speciální kategorie – projekt s mimořádným společensky prospěšným dopadem a projekt z oblasti cirkulární ekonomiky, což je jedna z hlavních priorit MPO,“ říká náměstek pro EU fondy Marian Piecha.

„Už několik let vybíráme ty nejlepší z podpořených projektů pro prestižní ocenění Podnikatelský projekt roku. Máme tak možnost ukázat v praxi, jak čerpání evropských dotací přispívá k rozvoji českých firem a pomáhá jim uspět na globálním trhu. Letos to je opět řada velmi zajímavých projektů napříč celým spektrem podpory z OP PIK rozděleným do několika kategorií,“ říká Lukáš Vymětal, generální ředitel Agentury pro podnikání a inovace.

Na OP PIK v novém programovém období 2021-2027 navázal Operační program Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK) s alokací 81,5 mld. a já se již nyní těším, až budeme moci ocenit v příštích ročnících i úspěšně zrealizované projekty z nového programového období. V případě OP TAK jde v pořadí o čtvrtý operační program, kde v roli poskytovatele dotace stojí Ministerstvo průmyslu a obchodu,“ vysvětluje náměstek Piecha.

Oceněné Podnikatelské projekty roku 2022 naleznete zde a rovněž vám jejich příběhy nabídneme postupně na sociálních sítích.


Galerie


MPO ocenilo Podnikatelské projekty roku 2022 MPO ocenilo Podnikatelské projekty roku 2022 MPO ocenilo Podnikatelské projekty roku 2022 MPO ocenilo Podnikatelské projekty roku 2022
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688