Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  10.11.2022 10:14:33

ČEZ: Výsledky výrazně nad odhady, zvýšení celoročního výhledu


ČEZ dnes ráno oznámil výsledky za třetí kvartál tohoto roku. Tržby byly meziročně vyšší o 69 % na úrovni 80,5 mld. , EBITDA vzrostla o 88 % na 30,0 mld. a čistý zisk se více jak ztrojnásobil na 18,7 mld. . Čísla na všech úrovních výrazně překonala naše očekávání i tržní konsensus. Za výraznými růsty jsou převážně vyšší ceny elektřiny, nicméně lepší výsledek byl také v segmentu prodeje a obchodování s komoditami.

Management zároveň zvýšil celoroční výhled, kde nyní očekává EBITDA v rozmezí 115-125 mld. (doposud 110-115 mld. ) a očištěný čistý zisk 65-75 mld. (doposud 60-65 mld. ). Na horním okraji výplatního poměru dividendové politiky (60-80 % zisku) by pak očekávaný čistý zisk implikoval dividendu ze zisku tohoto roku ve výši 97-112 na akcii (11,6-13,4% hrubý dividendový výnos). Průměrná realizovaná cena elektřiny v ČR by měla letos dosáhnout 104-108 EUR za MWh (doposud 103-107 EUR). Předprodeje elektřiny na následující roky pokračují, na příští rok bylo k 30. září předprodáno 73 % očekávané výroby v ČR s průměrnou realizovanou cenou (za celé portfolio) 108 EUR za MWh, pro rok 2024 to pak bylo 44 % a 120 EUR.

Poměr zadlužení (čistý dluh / EBITDA) vzrostl na 1,2x (0,9x ve 2Q22). Důvodem růstu je primárně čerpání úvěrů v souvislosti se zajišťováním kontraktů u energetických burz. Zatímco na konci 2Q měl ČEZ vklady u energetických burz ve výši 63 mld. , ke konci 3Q to již bylo 149 mld. .

Celkově jsou pro nás zveřejněné výsledky pozitivní jak z pohledu čísel za 3Q, tak z pohledu zvýšeného celoročního výhledu. Cena akcií je však v současné době ovlivňována především probíhajícím schvalováním cenových stropů na výrobu elektřiny a daně z mimořádných zisků. Zdanění a regulace pak budou zřejmě také hlavním tématem konferenčního hovoru, který ČEZ pořádá dnes od 16:00.

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688