plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  01.11.2022 00:00:00

Před 160 lety se narodil lidový loutkář Karel Novák. Plzeň uctila jeho památku

Před 160 lety se narodil lidový loutkář Karel Novák. Plzeň uctila jeho památku

Karel NovákMěsto Plzeň si v úterý 1. listopadu 2022 připomnělo 160. výročí narození Karla Nováka, českého lidového loutkáře, jehož umělecká činnost i rodinné divadlo reprezentuje významnou fázi českého i plzeňského loutkářství. Má čestný hrob na Ústředním hřbitově v Plzni, město jeho výročí uctilo položením květin.

‚Pracuj každý dle síly své ku zdaru vlasti a národa.‘ Tak znělo heslo napsané na štítu jeviště divadla Karla Nováka. Byl zcela oddaný svému poslání, propojoval českou loutkářskou tradici a starší českou školu, která těžila z lidových prvků 18. století a vždy se snažil do svého díla přinést vysoké ideály a cíle. Výrazně se zapsal do historie českého loutkářství první poloviny 20. století a položil základ loutkářské slávě města Plzně.

„Letošní rok je protknut významnými výročími loutkářských osobností spjatých s Plzní. Začátkem roku jsme si připomněli 130 let od narození Josefa Skupy či 110 let od narození Jiřího Trnky a dnes si připomínáme 160. výročí narození proslulého lidového loutkáře Karla Nováka, mistra českého loutkářství první poloviny 20. století. Karel Novák působil na scéně 56 let a odehrál na 20 tisíc představení. Kočovné divadlo Karla Nováka má stálou expozici v Muzeu loutek Západočeského muzea v Plzni a je trvalou připomínkou významného loutkářského rodu Novákových. Součástí expozice je i jeden z nejzajímavějších exponátů muzea – loutkomat inspirovaný divadlem Karla Nováka,“ uvedla Eliška Bartáková, radní pro oblast kultury a památkové péče.

Čestný hrob Karla Nováka (foto: K. Zvěřinová)Karel Novák se narodil 1. listopadu 1862 ve Žlebech u Čáslavi jako syn hostinského. Původně se učil pekařství, ale přesně v den svých 14. narozenin se přidal ke kočovnému divadlu Jana Nepomuka Lašťovky, nejvýznamnějšího představitele českého loutkářství 2. poloviny 19. století. Spolu s Lašťovkou se v tomto čase Nováka ujal také loutkář Antonín Kaiser, s jehož dcerou Marií se Karel oženil. Po smrti tchána v roce 1906 se Karel Novák ve svých 44 letech stal majitelem i samotným principálem proslulého kočovného divadla. Společně s manželkou a pěti dětmi (Ludmila, Ludvík – později významný spolupracovník Josefa Skupy, Růžena, Karel a Marie) tak navázali na dobrou tradici Lašťovkova a Kaiserova divadla. Repertoár jeho divadla obsahoval řadu literárně cenných, starých a osvědčených her, ale i her moderních – jako jsou grotesky, komedie, satiry či opery.

V únoru 1914 přijeli Novákovi do Plzně na pozvání plzeňské spisovatelky Amálie Kožmínové. V Lidovém sále Měšťanské besedy právě začalo hrát nově zřízené divadlo plzeňských Jeslí – Feriálních osad. Dle dohody Loutkové divadlo feriálních osad hrálo na jedné straně sálu a na druhé straně měl umístěno jeviště Karel Novák. Zahajovací představení Novákova divadla se uskutečnilo 1. března 1914 a i když měli Novákovi se svými hrami v Plzni velký úspěch, nakonec došlo ke spojení s Feriálními osadami. Vzniklo tak stálé umělecké divadlo, které společně řídili. V Loutkovém divadle feriálních osad působil Karel Novák do roku 1927. Mezi ním a Josefem Skupou panoval nesouhlas v otázce repertoáru, a tak se jejich cesty rozešly a oba dva divadlo opustili. Poté si začal Karel Novák budovat nové vlastní stálé divadlo v Plzni pod Národní jednotou pošumavskou a věnoval se i zájezdové činnosti po regionu.

Karel Novák vedl divadlo až do své smrti 24. srpna 1940, zemřel v Klatovech. V roce 1947 mu byl udělen Diplom za zásluhy o české loutkářství in memoriam.

Editace textu: Hana Josefová


Zveřejněno: 1. 11. 2022, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Z regionů:

Út 17:41  Jarní design market v GASK s rekordní návštěvností Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Út 17:02  V Roudnici nad Labem se se starosty řešila VRT Ústecký kraj (kr-ustecky.cz)
Út 10:33  Změna rozpočtového určení daní pro kraje míří k poslancům pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688